Виетнам

Югоизточна азия
Виетнамски донг (VND)
+5 часа
220V

Пари и валута във Виетнам

Официалната валута във Виетнам е Виетнамски донг. Когато обменяте донги, гледайте да са чисти и нови, защото могат да не ви приемат измачкани банкноти из магазините. Добре е се снабдите с щатски долари преди да отпътувате за Виетнам. Въпреки че обменните бюра и банките приемат и евро, доларите са предпочитана обменна валута във Виетнам. Друг начин да се снабдите с донги е чрез банкомат. В някои хотели и скъпи ресторанти е разпространено разплащането с кредитна карта (таксата е около 3%), но разчитайте главно на книжни пари. Ако ще ползвате банкова карта, предупредете банката издател, че ще пътувате до Виетнам. В противен случай може да ви бъде отказана транзакция поради мерки за сигурност. Имайте предвид, че няма къде да похарчите донги извън Виетнам.

 

Бакшиши във Виетнам

Даването на бакшиш не е разпространено във Виетнам. Въпреки това, бакшишът ще бъде добре приет от този, който го получава. При добро обслужване в ресторант или бар, оставете 5-10% от сумата. Учтивите и честни таксиметрови шофьори са рядкост във Виетнам. Ако попаднете на такъв го възнаградете, като му оставите рестото от сметката ви. Имайте предвид, че при малки суми шофьорът може сам да задържи рестото. При добро обслужване не обръщайте внимание, иначе си поискайте сумата. В повечето случаи това са около 15-30 донга или приблизително 1-2$. В някои по-скъпи ресторанти из Виетнам може да ви бъде добавена такса от 5-10% върху сметката.

Важно: Възнаграждавайте с бакшиш само доброто обслужване във Виетнам.

 

Говорими езици във Виетнам

Официалният език във Виетнам е виетнамски. Силно разпространен е и английски, но само в големите градове и туристическите райони.

 

Щепсели и контакти във Виетнам

Напрежението на електрическата мрежа във Виетнам е 220V, 50Hz.Освен типичните за България контакти се използват и такива по британски и американски стандарт. Нужно е да се снабдите с накрайник за тези типове. Ще намерите такъв и на място във Виетнам.

 

Часова разлика между България и Виетнам

Часовата разлика между Виетнам и България е +5 часа. Виетнам няма лятно часово време.

 

Още информация за Виетнам:

Виза за Виетнам: Нужна е виза за Виетнам за български граждани.

  • Сигурността във Виетнам е на високо ниво.
  • Българските шофьорски книжки не важат във Виетнам. Най-добре използвайте таксита. Знайте, че виетнамците карат доста небрежно и често нарушават правилата за движение.
  • Забранена е употребата и притежанието на наркотици във Виетнам. Не приемайте пакети и не давайте на никой друг да пипа багажа ви. Дори малки количества наркотици могат да ви навлекат големи неприятности във Виетнам.
  • Снимането на военни обекти и учреждения във Виетнам, може да бъде сметнато като нарушаване на сигурността на страната.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Виетнам:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори