6 неща, които никога да не забравяме в чужбина

На първо място са няколко основни лекарства.

Travel Steps 4082 07-03-2015

Докато оправяме багажа си за пътуване всеки отделя повече време върху размисли кои дрехи и аксесоари да вземе със себе си. Често обаче пропускаме някои други, малки и не толкова тежки и обемни като дрехите предмети, които могат да се окажат изключително полезни. Пример за подобни вещи са лекарствата. Затова започваме с тях нашия списък със задължителни вещи в чужбина.

 

1. Лекарства

За да сте спокойно през вашата почивка, задължително трябва да носите основния набор от лекарства. Никой не обича да бъде болен, още повече когато е на екскурзия. Но по законите на Мърфи, обикновено това се случва точно тогава. Също така не трябва да забравяме, че на другите континенти има вируси, към които нашите тела нямат имунитет. Това правило важи с особена тежест ако ви предстои пътуване до Африка и Централна Америка.

Ето и кратък списък с основните лекарства, които да носите със себе си:

  • Аспирин
  • Аналгин (или други болкоуспокояващо лекарство)
  • Лекарства против настинка
  • Парацетамол (или друго лекарство против температура)
  • Лекарства срещу кашлица и запушен нос
  • Марли, лейкопласт и лепенки
 

2. Документи

Когато сте на почивка документите ви трябва да са винаги с вас. Особено важно е да спазвате това правило когато сте в чужбина. Преди заминаване направеде фотокопия на задграничния си паспорт, личната карта и други документи, които смятате за важни. Препоръчително е да носите само личната си карта и ксерокопия във вас, а оригиналния задграничен паспорт да държите на сигурно място. Такова място е например сейв в хотелската ви стая. Не дръжте у вас документи, от които зависи престоя ви в страната, тъй като ако бъдат загубени или откраднати е възможно да нямате право да напуснете държавата.

 

3. Телефон

Носете мобилен апарат независимо дали имате чуждестранна карта сим карта или не. Задължително преди заминаване се уверете, че имате включен роуминг. Ако ви претеснява сметката дръжте картата изключена, но не рискувайте да пътувате без пуснат роуминг. Модерните смартфони имат множество допълнителни функции като фотоапарат, достъп до интернет, GPS и компас. Те могат да бъдат животоспасяващи или пък доказателство ако станете жертва на престъпление. Важно е да уточним, че скъпата техника винаги трябва да бъде прибрана на сигурно място докато сте в чужбина.

 

4. Фотоапарат, видео камера и друга подобна техника

Задължително носете с вас фотоапарат, видео камера и друга техника за снимане. Как ще запечатата вашите хубави спомени без фотоапарат? Препоръчително е да се запасите с няколко карти-памет, за да имате на разположение достатъчно място.

 

5. Зарядни и адаптер

По света се използват различни контакти и щепсели. Това е заради наложените стандарти и електрическите мрежи в чужбина. Например, в Европа се използват същите щепсели като у нас, но в Северна Америка те са различни, както и напрежението. Там то е 110-120V, а в Европа е 240V. Препоръчително е да вземете с вас универсален адаптер, в противен случай може да се окаже, че не може да заредите батериите на техниката си. За да разберете каква е електрическата мрежа и вида на контактите в страната, която ще посетите - проверете нашия Пътеводител.

 

6. Карта

Когато имате на разположение смартфон или компютър, картата изглежда като ненужна вещ. На място, обаче, това не е вярно. Добрата стара хартиена карта няма батерии, не губи обхват и не се нуждае от интернет. Снабдете се с карти на местата, които ще посетите. Хубаво е и да нанесете някои точки и забележителности, които смятате да посетите. Попълнете името на хотела, в който ще отседнете, за да намалите до минимум възможността да се загубите.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 6 неща, които никога да не забравяме в чужбина:

Заглавна снимка: http://devonluggage.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори