Паметник на Васил Левски, София

Паметникът на Васил Левски е един от най-известните паметници в столицата.

Travel Steps 20818 15-05-2012

Един от най-изявените дейци за свободата на България - Васил Иванов Кунчев.

Храбър, безстрашен... Васил Левски! 

Отдавайки живота си за свободата на България, Васил Левски остава безсмъртен в народната памет. Обесен е на 18.02.1873г. в някогашните покрайнини на София. Днес паметника му е в центъра на София, разположен на кръгово кръстовище между булевардите "Васил Левски" и "Янко Сакъзов". В непосредствена близост се намират други две забележителности в София - Паметник на Цар Освободител и Храм-паметник Александър Невски. Паметникът на Васил Левски е разположен на предполагаемото място на неговата гибел. Мемориалът често е даван за пример, когато се говори за разрастването на София и сравняване на големината й преди Освобождението и в днешния дни.

 

Всяка година има възпоменателни чествания в памет на Апостола, на които могат да се видят огромни тълпи от хора, идващи да отдадат почит на делото на Левски.

"Окаменяването" на екзекуцията на Дякона е един от първите Следосвобожденски паметници в София. Паметникът е открит чак на 22.10.1895 година, въпреки че проекти за построяването му, датират от Освобождението.Мемориалът е с височина 13 метра, като за направата му е използвано голямо количество сив гранит. По проекта работят чешки архитект, италиански каменоделец и скулптур. Въпреки че Паметникът на Васил Левски не е една от най-популярните забележителности за туристите, човек често може да види туристи или минувачи да се спират пред него и съзерцавайки бронзовите портрети на Апостола.

Столичния мемориал обаче, далеч не е единствения паметник в памет на Васил Левски. На територията на България те са над 130, а в другите държави -  над 20.

 

Къде се намира Паметника на Васил Левски

 

Карта на София: Паметник на Васил Левски и други забележителности в София

Карта на София: В зелено е отбелязан: 1. Паметник на Васил Левски. С червено са отбелазяни: 2. Александър Невски; 3. Света София; 4. Софийският университет "Св. Климент Охридски"; 5. Народното събрание; 6. Градинката пред Народния театър Иван Вазов.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Паметник на Васил Левски, София:

Източник: wikipedia.org

Източник на четвъртата снимка на Паметника на Васил Левски: stara-sofia.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори