Боян Петров изкачи К2

Боян Петров е първият българин стъпил на К2

Travel Steps 4975 01-08-2014

Боян Петров стъпи на втория по височина връх в света - К2! Това се случи през нощта на 31-ви юли 2014 година. По този начин Боян Петров постави България на картата на държавите, чийто алпинисти са изкачили всичките 14 осемхилядника на планетата. Това е вторият опит на алпиниста да стъпи на К2, като предишният беше през 2005 година и завърши с неуспех. Постижението е голямо, не само заради това, че Боян Петров е първият българин стъпил на К2, но и защото макар и втори по височина върхът е смятан за най-трудният от всички осемхилядници. В средите на големите алпинисти стойността на едно такова изкачване е в пъти по-голяма отколкото покоряването на първенеца Еверест. Малко символичен е фактът, че К2 е покорен за първи път на същата дата точно преди 60 години - 31 юли 1954 година.

 

К2 - Свирепата планина

К2 е висок 8611 метра, което го поставя на второ място по-височина, но не и по трудност. Много големи алпинисти слагат изкачването на върха на първо място щом стане въпрос за постижения. Причина за това е, че на практика няма технически "лесен" маршрут за покоряването на върха. Нещо повече - нужни са големи умения и издръжливост, за да бъде преминато Гърлото на бутилката - област на височина около 8200 метра с наклон около 60 градуса. На тази височина алпинистите вече са в Зоната на смъртта, което допълнително усложнява катеренето. Зоната на смъртта започва на над 8000 метра, където кислородните нива са изключително ниски и недостигът на кислород може да доведе до смърт. Гърлото на бутилката и е най-трудният участък от изкачването и често там се случват инциденти с смъртоносен край. На това място, преди точно 6 години (31 август 2008 година) се случва и най-тежкият инцидент под К2, където 11 алпинисти от различни националности губят живота си.

Тази година планината беше изключително гостоприемна към алпинистите, желаещи да я покорят. От 2008 година насам само през 2011 и 2012 година имаше успешни изкачвания. Това е още едно доказателство за свирепите условия под К2.

 

Боян Петров и неговите постижения

По професия Боян Петров е зоолог, но голямата му страст явно е алпинизма. Изкачването на К2 е четвъртото покоряване на осемхилядник от негова страна като предишните са Канчендзьонга (8586 м.), Гашербрум I (8080 м.) и Броуд Пик (8047 м.). Както вече казахме, през 2005 година Боян Петров прави неуспешен опит за изкачване на К2. Изкачването на Канчендзьонга също беше първо за български алпинист. Боян Петров е и сред малкото на брой алпинисти успели да изкачат 3 осемхилядника за под 100 дни. С изкачването на К2 Боян Петров изпълни "програма максимум", която си беше задал преди началото на сезона - да изкачи три осемхилядника, като два от тях да се премиерни изкачване за България.

 

Изкачването на Боян Петров на Канчендзьонга

На 20 май 2014 година Боян Петров се превърна в първия българин изкачил на третия по височина връх в света Канчендзьонга, висок 8586 метра. Най-източният осемхилядник беше неговата първа цел през сезон 2014. Канчендзьонга обаче не се даде без бой. Едва 100 метра под върха се наложи Боян Петров да се върне, заради лошо време и грешна преценка относно маршрута. След кратко възстановяване алпинистът пое нагоре и този път успя. След успешното изкачване оставаха още две цели - Броуд Пик и могъщия К2. Броуд пик беше покорен на 23 юли заедно с Иван Томов. Двата върха се намират в един и същи район и със сигурност присъствието на следващата цел К2 се е усещала от българите.

Още за изкачването на Канчендзонга ще намерите в статията Алпинистът Боян Петров изкачи Канчендзьонга!

 

Още по тема алпинизъм

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Боян Петров изкачи К2:

Снимка на К2: http://gripped.com/

Информация за К2: wikipedia.org

Информация за изкачването на К2 от Боян Петров: Българинът Боян Петров е изкачил К2! в Дневник

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори