Алпинистът Боян Петров изкачи Канчендзьонга!

Боян Петров покори третия по височина връх в света

Travel Steps 4092 22-05-2014

Голям успех за българския спорт и алпинизъм се случи на 20 май 2014 година. Алпинистът Боян Петров изкачи третия по височина връх в света - осемхилядника Канчендзьонга. Върхът е висок 8586 - едва около 250 метра по-нисък от Еверест. Канчендзьонга е най-източно разположения осемхилядник, а от 1838 до 1849 година е погрешно смятан за най-високият връх на планетата. Температурата на върха е била -24 градуса, а скоростта на вятъра около 60 километра в час. Изкачването от базовия лагер до върха са отнели на софиянеца около 14 часа. Друга трудност представлява факта, че Боян Петров е извършил солово изкачване, тоест е бил напълно сам в планината по време на пътя нагоре.

 

Неуспешният опит за изкачване на Канчендзьонга

Това е вторият опит за изкачване на Канчендзьонга от Боян Петров. Преди няколко дни алпинистът не успя да стъпи на върха, тъй като пое по грешния кулоар. На 8450 метра височина той решава да се върне, едва 100 метра под върха. Прави впечатление решението му за връщане. На подобна височина и без кислород мозъкът трудно взима добри решения. Много алпинисти предпочитат да рискуват и да продължат изкачванията си, вместо да се върнат и да направят повторен опит. А само 100 вертикални метра под голямата цел... решението е повече от трудно! Все пак Боян Петров прави правилното решение, връща се назад и не рискува живота си. Още след завръщането си в Базовия лагер, алпинистът заявява, че след кратко възстановяване ще направи повторен опит за изкачване на Канчендзьонга. Няколко дни по-късно успешният опит е факт!

 

България и осемхилядниците

Първият връх над 8000 метра е изкачен преди над 30 години - през 1981 година Христо Проданов изкачва Лхотце (8516 метра). Няколко години по-късно, през 1984 година Проданов става първият българин достигнал най-високата точка на Земята - връх Еверест (8848 метра). На слизане от върха Христо Проданов тръгва по опасния западен склон, където губи живота си. Той завинаги остава под връх Еверест. Преди изкачването на Боян Петров, български крак е стъпвал на 11 от 14-те осемхилядника. След покоряването на Канчендзьонга, неизкачени остават единствено вторият по височина - К2 и Манаслу. Височините им съответно са 8611 и 8163 метра. Една от целите на Боян Петров е тази година да изкачи К2 и по-този начин да стане първия българин стъпил на втория по-височина, но смятан за най-опасен и коварен връх в света.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Алпинистът Боян Петров изкачи Канчендзьонга!:

Снимка: wikipedia.org

Информация: dnevnik.bg

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори