Боянският водопад - бягство от напрегнатата София

Свежо място далече, но не прекалено много, от София

Travel Steps 5146 15-08-2013

Лятно време София не е толкова оживена, както през останалата част от годината. Голяма част от жителите на столицата са извън нея, но това не значи, че ежедневието е по-малко напрегнато. Особено ако сте на работа през седмицата. Както неведнъж сме споменавали за заетите хора, единственото време, в което могат да направят нещо различно и да видят нови места остава уикенда. Едно такова място е Боянския водопад във Витоша.

 

Защо Боянският водопад?

Главната причина за избора на Боянския водопад е, че се намира изключително близо до София. Лежи на Боянската река и е на около 5 километра от квартал Бояна. Важно е да уточним, че се намира в планината, а не непосредствено но Бояна. Втората причина е фактът, че Боянския водопад е най-високият водопад във Витоша - 25 метра. Също така разходките из Витоша са винаги приятни и успокояващи. Не на последно място трябва да споменем, че не са много големите градове дори в световен мащаб, които имат в непосредствена близост планина и водопад.

 

Как да стигнем до Боянския водопад

Има няколко начина, по които да стигнете до Боянския водопад. Първият е от квартал Бояна, като пътят е сравнително лек, но по-дълъг. Най-лесният маршрут до Боянския водопад е от хижа Момина скала. Преходът е около 40 минути и не е труден, само в последната част преминава през стръмна гора. Добре е да носите маратонки или планинарски обувки. В стръмната гора чехлите или други отворени обувки ще бъдат неудобни и неподходящи.  До хижа Момина скала се стига лесно с кола, а след това може да продължите по някои от следните два маршрута:

 

Още за Боянския водопад

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Боянският водопад - бягство от напрегнатата София:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори