Българският Хелоуин

Сурва - фестивалът за маскарадни игри

Travel Steps 3033 01-11-2014

От години наред по нашите земи нахлуват празници, които по никакъв начин нямат абсолютно нищо общо с българските традиции. Вероятно причината за това е Холивуд и хилядите филми, които ние старателно попиваме. Проблемът е не в чуждите празници и в традиции, а в това, че не обръщаме внимание на нашенските такива. Най-добрият пример за това е Св. Валентин.

 

Сурва

Сурва е ежегоден фестивал, провеждащ се в Перник. Най-големият на Балканския полуостров. Традицията започва през 1966 година, когато участват 800 само от Пернишкия регион. От тогава до наши дни броят на участниците расте и през последните години надхвърля 6000 човека. На него присъстват кукери, придружени от маскарадни групи от Балканите и други от цял свят. На фестивала през януари 2014 гостува група от Индонезия.

 

Студеното януарско време, всъщност става много топло, когато е придружено с добра компания, топла и хубава храна около арената на фестивала. Той, всъщност е състезание, на което жури оценява представянето на участниците. Те от своя страна впечатлавят с майсторки ръчно направени маски и костюми.

 

Хелоуин не е лош празник - всъщност е забавен, доколкото знам. Хубаво е, че сме отворен народ и възприемаме непознати за нас празници, но нека същеврменно съхраним и развием нашето собствено народно творчество и наследство.

Повече за миналогодишния фестивал: Сурва 2014

 

Идеята за статията дойде от пост във Фейсбук на Plamen Petkov Pictures.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Българският Хелоуин:

Сника: Plamen Petkov Pictures.

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори