Българските летни курорти - Созопол

Созопол е най-добрият курорт на юг от Бургас

Travel Steps 6483 18-08-2014

В предишната статия ви разказахме малко повече за Свети Влас. Този път се спускаме рязко на юг, на 80 километра от Свети Влас, за да отидем на почивка в Созопол. Градът е сред най-предпочитаните летни курорти в България. Освен курорт, Созопол е с вековна история и докато тече почивката ви имате възможността да се разходите из вековните улици и да разгледате културното наследство на града.

 

Къде се намира Созопол

Созопол се намира на 35 километра на юг от областния център Бургас. Най-удобният път е автомагистрала Тракия и след преминаване на Бургас да продължите по крайбрежния първокласен път на юг. Разстоянието между София и Созопол е 416 километра. Ако не разполагате с кола може да се възползвате от предимството на големия Бургас - има редовни влакове до други големи градове, както и автобусни линии. От Бургас може да вземете маршрутка или автобус до Созопол.

 

Предимства на Созопол

Голям избор на плажове

Огромно предимство на Созопол пред останалите големи морски курорти в България е разнообразието от плажове. Близо до града се намират едни от най-популярните къмпинги в България - Градина, Каваци и Смокиня. Плажовете им са широки и спокойни, а по тях са разположени различни плажни барчета. Местата за паркиране също не са проблем. Освен къмпингите Созопол има и свои плажове, така че дори да нямате автомобил ще може да се излегнете на пясъка.

 

Голям брой заведения

Созопол е пълен със заведения. Те са на всеки ъгъл и със сигурност ще намерите нещо подходящо, независимо какви са ви предпочитанията. Кафета има навсякъде, а по главните улици ресторантите са почти един до друг. В близост до плажовете ще намерите и много барчета с идеална лятна и морска атмосфера.

 

Предимно българи

Туристите, които прекарват своята почивка в Созопол са предимно българи. Това означава, че в града ще намерите много познати и приятели. Едно от най-хубавите предимства на Созопол е, че компаниите често се засичат, тъй като много българи предпочитат да отседнат в къмпингите на юг. А пресечната точка на всички курортни места на юг от Бургас е само една - Созопол!

 

Добри цени

Цените в Созопол са добри, макар през последните години да са се повишили малко. Обичайните квартири са в диапазона 10-25 лева на човек. Въпрос възниква относно качеството на услугите в курорта, тъй като макар на места цените да са достъпни, условията не са достатъчно добри. В плажните барове в Градина, Каваци и Смокиня цените също са по джоба на средностатистическия български турист. Разбира се, в Созопол има и заведения, барове, хотели и комплекси от по-висок клас.

 

Недостатъци на Созопол

Трудно паркиране

След посещения на Созопол останах с много лошо впечатление относно паркирането в града. Изглежда проблемите с паркирането само са замацани под формата на много забрани, глоби и голямо количество паяци. Ала паркирането продължава да е трудно. В Стария Созопол най-доброто място за паркиране са паркингите до пристанището. За жалост те са крайно недостатъчни като капацитет, а докато стигнете до входа има големи опашки от коли. Не е помислено и накъде ще отидете щом няма места, тъй като улицата е една и е тясна. Община Созопол трябва да вземе мерки относно паркирането, тъй като курорта е много далеч в това отношение спрямо конкурентите си Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас.

 

Пренаселеност

Площта на Созопол не е голяма - все пак това е град с постоянно население около 5000 човека. В летните месеци населението на града нараства над десет пъти. Тесните улици допълнително спомагат за задръствания и голяма гъстота от хора. Созопол е така разположен, че няма нужната площ, за да се справи с проблема, освен ако не се развие далеч от морето - нещо, което няма да се хареса на туристите. Друг проблем са и стръмните на места улици, които често са с паркирани от двете страни автомобили. Ресторантите, магазините и заведенията по тротоарите понякога възпрепятстват пешеходците да се движат по тротоарите, което създава още един проблем за шофирането в Созопол.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Българските летни курорти - Созопол:

Автор на снимката от Созопол: Polina Ivanova

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори