Денят на шегата по света

Как отбелязват 1 април по света?

Travel Steps 6078 03-04-2017

Дойде времето на Деня на шегата, или както както е известен у нас с простото "1-ви април". Както става ясно от името му той се празнува на 1-ви април всяка година. Интересно е да се каже, че въпреки станалото модерно напоследък всеки ден от календара да е "Ден на ... нещо", Денят на шегата не е официален празник. Произходът му също не е ясен. Смята се, че е възникнал в следствие на римския празник Хилария, който се е чествал на 25 март в чест на богинята Кибела. Първи април е един от празниците, които се празнуват по цял свят. В България обичаме да си правим шеги, които често са непремерени и груби. Но как отбелязват тази традиция по света?

 

Франция

Първи април във Франция е известен под името Poisson d’Avril, което в превод означава "априлска риба". Явно риба се използва в смисъл на някой, който се хваща на въдицата. Често децата в училище набелязват някой свой съученик и залепят снимка на риба на гърба му. Естествено, след това чакат каква ще бъде реакцията и кога жертвата ще разбере за шегата на останалите.

 

Иран

Тринадесетият ден след Нова година според Персийския календар се пада на 1-2 април. Този ден се нарича Sizdah Bedar и за иранците е изпълнен с много шеги и майтапи. Има сведения, че тази дата е отбелязвана чак от 536 година преди Христа. Това прави Sizdah Bedar може би най-старият ден за шеги в света. Това също означава, че тази традиция в Иран се е зародила независимо от Денят на шегата в Европа. Освен в шеги, иранците използват деня за да прекарат повече време с близките си. Обикновено отиват някъде сред природа или в някой парк и си правят пикник. След пикника иранците изхвърлят всички зелени зеленчуци (sabzeh), като по този начин вярват, че изхвърлят болестите и лошия късмет за следващата година.

 

Индия

Продължаваме в тази част на света и отиваме в Индия. В страната 1-ви април е познат като Holi и е всъщност на... 31 март. Традиционно, индийците си разказват шеги и правят майтап един с друг. Освен това, подобно на останалите индийски празници, боядисват лицата си и разпръскват цветен прах. Това е един от дните, в които в Индия приветстват настъпването на пролетта.

 

Шотландия

В Шотландия не е по-различен обичая, отколкото при нас. Там празникът носи името Hunt the Gowk. "Gowk" е шотландската дума за глуповат човек, такъв, който лесно се хваща на шеги. Интересно е, че явно на шотландците един ден не им стига и затова удължават празника с още един. Той се нарича Taily Day и по време на него в Шотландия обичат за слагат надпис, гласящ "Ритни ме" на гърба на някой и да чакат реакцията когато жертвата открие надписа. Или когато някой го ритне.

 

Дания

В Дания Денят на шегата не е на 1 април, а на 1-ви май. Някои датчани, както и на места в съседна Швеция, се празнува и 1 април. Денят протича като при нас - в шеги и майтапи. След дългата зима на север в Дания и Швеция определено се нуждаят от малко разведряване с настъпването на пролетта.

 

Още по за празници и обичаи:

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Денят на шегата по света:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори