Няколко дни в Рио де Жанейро

Какво да видим, ако имаме само с няколко дни в Рио де Жанейро

Travel Steps 9086 09-08-2013

Доста редове и думи са се изписали за Рио де Жанейро. Градът е първата асоциация, която изплува в съзнанието на човек, когато стане въпрос за Бразилия. Противно на повечето очаквания, Рио не е нито най-големият град в страната, нито нейна столица. През годините обаче градът се е запечатал в съзнанието на туристите не само като най-известния в Бразилия, но и един от най-известните градове в света. Причината са неговите туристически забележителности. В статията ще ви представим идея какво да правите един ден в Рио де Жанейро. Естествено, трябва да знаете, че един ден е крайно недостатъчно време за обиколка на 6-7 милионен град, особено ако става дума за Рио.

 

Захарната глава

Захарната глава, наричана още Захарната буца е невисок хълм с вулканичен произход, намиращ се близо до централната част на Рио де Жанейро. До Захарната глава е и емблематичният плаж Копакабана, за който ще стане дума след малко. Височината на хълма е само 396 метра и от него не се открива кой знае колко впечатляваща гледка към града. Въпреки това, Захарната глава често е част от панорамни снимки на Рио и в днешно време се смята за един туристическите символи на града. От върха на Захарната глава в ясни дни се вижда и Статуята на Исус Христос, а точно в подножието на хълма е заливът Ботафого.

 

Статуята на Исус Христос

Определено това е най-голямата забележителност в Рио де Жанейро и вероятно най-известната статуя в света след Статуята на Свободата в Ню Йорк. Впрочем, Статуята на Исус Христос в Рио е част от Новите седем чудеса на света. Намира са на хълма Корковадо, чийто връх е на 700 метра височина. От него се вижда почти целият Рио де Жанейро и това определено е най-доброто място в за издигане на статуята. От своя страна тя е висока 30 метра, но не се допускат туристи до най-горната и точка. За туристите е предназначена малка платформа, точно под нея. Пътят до Статуята на Исус Христос криволичи по хълма Корковадо и е изпълнени с много завои, което го прави доста досаден за изминаване. Имайте предвид, че дори в най-топлите и слънчеви дни от годината е възможно ненадейно да се спусне мъгла, която да развали цялата гледка към Рио де Жанейро.

 

Плажът Копакабана

Безспорно Копакабана е най-известният плаж в света. Малко известен факт, обаче е, че той не е най-престижния в Рио и на него ходят бразилците от по-ниските слоеве на обществото. За най-престижни и скъпарски са смятани плажовете Ле Блон и Ипанема, които са и съседни на Копакабана. Друг интересен факт е, че трита плажа имат различна шарка на паважа по тротоарите, което прави много лесно определянето къде е правена дадена снимка - дали на Копакабана или друг плаж в Рио де Жанейро. Копакабана е идеално място за разходки през деня. Вечерно време по крайбрежния булевард има много малки барчета. Не е препоръчително обаче ходенето по тъмно до водата и като цяло разходките по Копакабана. Причината е, че плажът е много широк - на места до 200 метра, а Рио де Жанейро през нощта не е от най-безопасните места на света. Ако сте близо до водата и ви нападнат ще трябва да пробягате десетки метри преди да можете да потърсите помощ в осветената част при булеварда. Бъдете внимателни и не рискувайте.

 

Транспорт в Рио де Жанейро

За да обиколите трите топ забележителности в Рио де Жанейро е най-добре да използвате такси. Ако станете малко по-рано сутрин, един ден е напълно достатъчен да се качите до Захарната глава и Статуята на Исус Христос и да се разходите по Копакабана. Най-добрият план за деня е да посетите първо Захарната глава сутринта, а по обед или в ранния следобед да сте на хълма Корковадо. Копакаба го оставете за привечер - плажът е още по-хубав по залез слънце.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко дни в Рио де Жанейро:

Панорамна снимка на Рио де Жанейро: http://www.princeton.edu/~joses/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори