Един ден в... София

Какво да видим, ако разполагаме само с един ден?

Travel Steps 5243 22-06-2013

В новата ни поредица "Един ден в..." ще отговорим на въпроса, който сигурно всеки турист си е задавал, когато е имал малко време да разгледа някой град. Трудно, а често и непрактично, когато се опитаме да разгледаме град (особено, ако е голям) за 1 ден. Най-честата "изненада" в туристите е, когато разберат, че изминаването на разстоянието от една до друга забележителност в града им е отнело в пъти повече време, отколкото са предполагали. В Париж, например, туристите искат да видят Айфеловата кула, Триумфалната арка и други, но често се оказват неприятно изненадани като попаднат в такси и невероятните парижки задръствания... За Париж ще стане дума в друга статия, нека да поговорим за София.

 

Един ден в София

София е най-големият град в България и сред най-големите в Европа. Разбира се, не може да се мери с Париж, но посетителите на София също могат да бъдат изненадани от големи задръствания в началото и края на работния ден. Ако разполагате само с един ден да разгледате София трябва да знаете, че няма как да видите всичко и най-добре е да не посещавате музеи. Макар и много интересни, разглеждането им отнема време, а вие не разполагате с такова! Всички наши предложения са в центъра на София, а именно:

 

Храм-паметник Александър Невски

Храм-паметник Александър Невски е най-големият храм в България. Размерите му са внушителни, а позлатените му куполи лесно ще ви пленят с красотата си. В близост до Александър Невски е най-старата църква в София - Света София.

Още за Храм-паметник Александър Невски

 

Градинката пред Народния театър

Градинката пред Народния театър (често наричана Градската градинка) е любимо място на жителите и гостите на София през лятото. Вечерно време е почти невъзможно да намерите пейка. През деня Градинката пред Народния театър е идеалното място за отмора. Намира се до Народния театър и жълтите павета и е на около 10 минути пеш от Александър Невски.

Още за Народния театър

 

Площад Независимост

Площад Независимост е малък площад между Президентството, ЦУМ и Народното събрание. Под него са централните местростанции Сердика и Сердика II. През деня трафикът е сериозен, затова най-доброто време да отидете до площада е вечерно време. Внушителните и красиви сгради около него са осветени в жълтеникава светлина, което им придава допълнителната красота. От входа към метростанция Сердика може да направите прекрасни вечерни снимки на площад Независимост.

 

Националният дворец на културата (НДК)

От Площад Независимост тръгнете по бул. Витоша. Витоша (често наричан и Витошка) е сред най-скъпите улици в света.
A от няколко месеца тече усилена работа по модернизирането на булеварда. Няколко участъци от него вече са готови и в момента е красив, чист и подреден. Ходейки по него, скоро ще стигнете до Националния дворец на културата - накратко НДК. НДК и градинката около него са сред най-запомнящите се неща в столицата. Изграден през 1981 по случай 1300-та годишнина на България и е сред най-впечатляващите и грандиозни строежи предприемани в България. Няма да е грешка, ако кажем, че НДК е един от символите на София.

Още за Националния дворец на културата (НДК)

 

Транспорт в София

Най-добрият транспорт в София е метрото. То продължава да се разраства, което означава, че ще може да стигате да по-отдалечените краища на града доста по-бързо от преди. Такситата продължават да са важна част от софийския транспорт, но имайте предвид, че задръстванията около 9 сутринта и 17-19 часа вечерта ще ви изгубят много време. Най-добрия начин за придвижване в центъра е ходенето пеш.

 

Още информация за София

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Един ден в... София:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори