Дълъг уикенд в Солун

Кои забележителности в Солун да разгледаме ако разполагаме с един дълъг уикенд

Travel Steps 17022 05-06-2015

Добре дошли в Солун! Солун е вторият по големина град в Гърция и главен център в областта Македония. Освен това градът е туристическа забележителност и много българи ходят на кратки екскурзии до него през уикенда. А когато имаш едва ден или два за да се докоснеш до атмосферата на някой град, изборът на забележителности става труден. В настоящата статия ще ви предложим идея за еднодневна обиколна на Солун. Подбрали сме обектите така, че да са близо един до друг и да могат да бъдат разгледани заедно, без да губите време. За щастие най-големите забележителности в Солун се намират в центъра на града.

 

Църквата Свети Димитър

Няма да преувеличим ако наречем църквата Свети Димитър най-голямата забележителност в Солун. Построена е в началото 4-ти век и днес в нея се пазят мощите на покровителя на Солун - Свети Димитър. Тя е най-голямата църква в града и в нея се съхраняват едни от най-запазените мозайки. От 1988 година е част от Списъка на ЮНЕСКО. Достъпът до нея е свободен и всеки турист може да разгледа базиликата и археологическия музей разположен вътре в нея.

Работно време на църквата Свети Димитър:

  • Понеделник: 12:30-19:00
  • Петък и събота: 08:00-20:00
  • Неделя: 10:30-20:00

 

Света София

Света София е средновековна православна църква - една от най-популярните забележителности в Солун. Намира се в самия център на града - близо до площад Демокрация. Храмът е построен в края на VII век и от тогава е главен християнски център в региона.

Църквата е масивна и с кремав цвят, което я отличава от околните сгради. Около църквата има градинка, която е приятно място за почивка особено през топлите летни дни в Солун. В Света София се намират ценни артефакти от миналото като например мозайка с образа на Константин VI.

 

Разходка по крайбрежната алея

Крайбрежната алея на Солун е идеално място за разходка или ако искате да прекосите бързо центъра. Дълга е няколко километра, а по нейното протежение са едни от най-популярните барове в града. Алеята е широка и дълга няколко километра и на нея се намира друга солунска забележителност - Бялата кула. През деня крайбрежната алея е мястото, където търговци предлагат стоките си. Ако искате да се сдобиете с реплика на някоя известна марка, то крайбрежието на Солун е мястото за това.

 

Бялата кула

Бялата кула е сред символите на Солун и една от популярните забележителности в крайбрежния град. Построена е през 16-ти век, по времето на Сюлейман Велики, за да замести тогавашната византийска кула. През вековете тя е използвана като наблюдателен пост, но главно е служела като затвор. Кулата е била печално известна сред българите и другите християни, тъй като в нея били затваряни редица противници на османската власт. Заради това кулата е носила названията "Червената кула" или "Кулата на кръвта". През 1863 година в нея е затворен и изтезаван и Капитан Петко войвода.

В днешно време Бялата кула е най-известната сграда в Солун. В нея е поместена изложба посветена на Солун и неговата история. От върха на кулата пък се открива красива панорамна гледка към Солунския залив.

Работно време:

  • Понеделник - петък: 8:00 - 20:00
  • Събота: 8:30 - 14:00

 

Площад Аристотел

Аристотел е централният площад на Солун. Намира са на крайбрежния булевард и на него жителите на града отбелязват големите празници и събития. Там са разположени и много от централните барове и кафенета в Солун. На площада е издигната статуя на гръцкия философ Аристотел. Има традиция туристите да докосват палеца на скулптурата и затова бронзът по него е изтъркан. От площад Аристотел може да се насочите към крайбрежната алея и Бялата кула. Ако пък поемете в другата посока - към вътрешността на града ще стигнете до площад Дикастирио и църквата Свети Димитър.

 

Карта на забележителности в Солун

Линк към картата

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Дълъг уикенд в Солун:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори