Ще пропадне ли сезонът за изкачване на Еверест?

Сезонът ли е по-важен от живота на 16 алпинисти?

Travel Steps 3836 28-04-2014

Преди десетина дни неочаквано бедствие застигна ниските части на най-високата точка на планетата - връх Еверест. Лавина се спусна по изключително опасния ледопад Кхумбу и отне живота на 16 шерпи, а още 9 бяха ранени. Първоначалният брой на жертвите беше 13.

 

Защо шерпите са били на това място толкова скоро след зимата?

По-запознатите с изкачванията на високите върхове сигурно знаят отговора на този въпрос, но нека обясним и на останалите. По принцип април месец се смята за ранен за изкачвания на върха. Изкачването на връх Еверест на Христо Проданов на 20 април 1984 всъщност е едно от най-ранните. Никой не поема към земния първенец толкова рано през годината, освен ако не преследва зимно изкачване. Но не е такава причината тук. Шерпите всъщност са прокарвали път, по който да минат стотиците алпинисти (или по-скоро туристи), които искат да изкачат Еверест тази година.

Ледопадът Кхумбу е първото сериозно препятствие към славата, която чака всеки един качил се на Върха на света. В края на ледопада се намира Лагер 1. Шерпите са поели като по учебник в тъмната част на денонощието, за да избегнат затоплянето на снега и възможното падане на лавината. Това, което се опитват да избегнат се случва в 6:45 местно време на около 5800 метра височина - на около 150 метра под края на ледопада. Групата им се е състояла от 25 човека, повечето от тях шерпи. Нямало е чужденци. Работата, която е трябвало да вършат е да фиксират въжета между Базовия лагер и Лагер 1, както и да пренесат големи количества багаж - палатки, кислородни бутилки, газови котлони и друга жизнено важна екипировка за предстоящите експедиции.

 

Защо тазгодишният сезон на Еверест е на път да пропадне?

Преди всичко това е най-голямата трагедия, която някога се е случвала на Еверест. На практика 16 живота са погубени, а останалите 9 дори и да се възстановят напълно (което всеки трябва да пожелава) не се знае дали ще се появят отново по склоновете на първенеца.

Оказва се, че всеки от шерпите е имал застраховка живот на стойност 10 000 долара. От своя страна Непал  предлага да заплати на семействата на загиналите ... по 400 долара. Абсурдният начин, по който се третира ситуацията кара шерпите да започнат протест, настоявайки за компенсация на семействата от 10 000 долара, застраховката да е с покритие 20 000$ и държавата да поеме медицинските разходи на шерпите. В противен случай шерпите няма да предприемат изкачвания на Еверест за сезон 2014. От друга страна част от експедициите са отменили изкачванията си, в Базовия лагер на Еверест настроението е минорно, а част от катерачите са събрали екипировката си и са го напуснали. Петима от загиналите шерпи са били наети от Дискавъри (Discovery Channel) за сниманата от тях експедиция към Еверест, откъдето Joby Ogwyn щеше да извърши първия бейс джъмп от върха. Експедицията е отменена, а Дискавъри ще излъчи документален филм за трагедията, както и ще дари сума на фонд, подпомагащ семействата на загиналите.

 

На 23 април властите в Непал оповестяват, че ще изплатят допълнителни 5100 долара на семействата на загиналите. Дали това ще удовлетвори шерпите все още не се знае. Дори и така да е, вече е твърде късно за прокарването на нов маршрут през ледопада Кхумбу, особено при вече отменени експедиции, придружено с никога спиращия страх от още лавини. Нещо, което е нормално за Еверест.

 

Още за Еверест

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Ще пропадне ли сезонът за изкачване на Еверест?:

Източник на снимката на Еверест по време на залез: http://www.theatlantic.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори