"Смъртоносното" езеро Натрон

Наистина ли езерото Натрон е отровно?

Travel Steps 9419 05-11-2014

В последните няколко седмици като че ли езерото Натрон придоби голяма популярност по света, както и в частност в България. Причината за това са няколкото черно-бели снимки на фотографа Nick Brandt, изобразяващи вкаменени животни. Снимките му обиколиха света буквално за броени дни и получиха отзвук дори в Nation Geographic.

 

Къде се намира езерото Натрон

Езерото Натрон се намира в Африка и по-точно в Танзания, на границата с Кения. На около 150 километра от него е най-високият връх в Африка Килиманджаро, а на 250 километра в северозападна посока от Натрон е друго езеро (и далеч по-голямо и известно) - Виктория. Всъщност, самото име на езерото идва от химическото съединение на натриевия карбонат и натриев бикарбонат (известен още като сода бикарбонат и широко използван в готварството). Това съединение се нарича "натрон" или "натрит".

 

Наистина ли е смъртоносно езерото Натрон?

Отговорът е прост - Не. Езерото Натрон не е отровно и смъртоносно. Водата по света няма еднакво съдържание и това зависи от околната среда. Във водите на езерото Натрон има завишени количества на сол и гореспоменатото вещество натрон. Всъщност няма нищо опасно или токсично в езерото. Подобно на други езера в Танзания (и въобще в Африка), Натрон е дом на много растителни и животински видове. Единствената опасност за живота представлява високата температура на езерото, която в сухия сезон може да достигне до непоносимите 50-60 градуса. През това време на годината, характерно с малко или пълна липса на валежи, Натрон значително намалява площта си и концентрацията на сол и натриеви съединения се повишава. На практика водата става неподходяща за водопой.

 

А каква е причината за смъртта на животното от снимката?

Причината за смъртта калцираните животни (както и това от снимката) е вероятно естествена и телата им са потънали в богатите на соли води на Натрон, които са ги съхранили. През сухия сезон, водите са се отдръпнали и на бял свят са се появили мумифицираните останки на загиналите животни.

 

Има ли живот в езерото Натрон?

Да, има живот. Това, че водата не е питейна за хората не означава, че е отровна. Натрон е любимо място за една от най-красивите птици - розовото фламинго. Също така има топлолюбиви риби, които обитават единствено водите с температура над 35 градуса. Натрон е раят и за соленолюбивите бактерии - с покачване на концентрацията на солта тези бактерии значително увеличават броя си. На тези микроскопични цианобактерии се дължи и красивият розово-червен цвят на езерото Натрон през сухия сезон.

 

Последни думи за Натрон

За жалост, както се случва напоследък, най-голямата опасност не е самото езеро Натрон ами човекът. Езерото е в опасност, заради човешката дейност в района и желанието да бъде изграден ВЕЦ. Преди около 10 години е имало и проект за изграждането на завод за добив на калцинирана сода, но засега той е пропаднал. По-вероятно е човекът да убие езерото Натрон или да смути обитаващите околността животни и растения, отколкото някое животно отпивайки от водата да го сполети ненадейна смърт...

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за "Смъртоносното" езеро Натрон:

Заглавна снимка на езерото Натрон: Nick Brandt

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори