10 любопитни факта за Емпайър Стейт Билдинг

Няколко неща, които вероятно не знаете за Емпайър Стейт Билдинг

Travel Steps 11625 25-09-2014

Емпайър Стейт Билдинг се е превърнал в емблема не само на Ню Йорк, но и на Съединените щати. Построен през една от най-тежките кризи - Голямата депресия, небостъргачът е устоял на времето и историята. Днес той е сред най-посещаваните туристически забележителности в Ню Йорк, а също така една от най-сниманите сгради в света. Нека се потопим за малко в фактите и цифрите, стоящи зад Емпайър Стейт Билдинг.

 

Факти за Емпайър Стейт Билдинг

1. Емпайър Стейт Билдинг е построен за само една година и 45 дни. Строежът започва през 1929 година и приключва през 1931.

 

2. Цялата височина на небостъргача е 443.2 метра, а като изключим антената, сградата е висока 381 метра. На последният етаж, който е на 373.1 м. се намира наблюдателна тераса, която е сред най-големите забележителности в Ню Йорк.

 

Колко струва Емпайър Стейт Билдинг?

3. Цената на Емпайър Стейт Билдинг е 24 718 000 долара, което е половината от предвидените разходи. Причината за разликата е в инфлацията, породена от Голямата депресия. Като включим към сметката и цената на земята сумата нараства до 40 948 900 долара. Приравнено в днешни пари сумата е еквивалентна на 635 милиона долара към 2014 година, което продължава да е далеч от средствата нужни за построяването на най-високата сграда в света Бурж Халифа - 1,5 милиарда щатски долара.

 

4. Небостъргачът има 103 етажа, а броят на поставените прозорци е 6 500.

 

5. Пресметнато е, че изграждането на Емпайър Стейт Билдинг е отнело 7 милиона човекочаса. Използвани са 57 000 тона стомана, а когато е бил пикът на строителството, на обекта е имало около 3400 работници.

 

6. Небостъргачът е официално открит от Хърбърт Хувър през 1931 година, като президентът пуснал светлините на Епайър Стейт с копче от Вашингтон.

 

7. В сградата има толкова много офиси, че тя разполага със собствен пощенски код - 10118.

 

Емпайър Стейт Билдинг - най-високата сграда в света

8. Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в света 41 години - от 1931 до 1972 година. По-късно Световният търговски център става най-високата сграда в Ню Йорк, а след атентатите от 11 септември и разрушаването на СТЦ, първото място е отново заето от Емпайър Стейт Билдинг. Историята се повтаря през 2012 година когато небостъргачът е изпреварен отново от наследника на СТЦ - Световен търговски център 1.

 

9. Както вече споменахме Емпайър Стейт е голяма забележителност в Ню Йорк. За това свидетелстват и 4-те милиона туристи, които всяка година посещават емблемата на града.

 

10. Всяка година се провежда състезание за изкачване до 86 етаж по стълбите на Емпайър Стейт Билдинг. Предизвикателството е огромно тъй като, за да завършите трябва да изминете 1576 стълби.

 

Статии свързани със Съединените щати

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 10 любопитни факта за Емпайър Стейт Билдинг:

Информация за Емпайър Стейт Билдинг:

http://history1900s.about.com/

http://edition.cnn.com/

http://sciencekids.co.nz

Снимка на Емпайър Стейт Билдинг: travelsworlds.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори