5 факта за Зимната олимпиада в Сочи

Няколко интересни факти за Олимпиадата в Сочи

Travel Steps 3602 04-02-2014

Минаха още 4 години и идва отново идва времето за Зимна олимпиада. Въпреки, че шумът и еуфорията не са толкова голями, колкото при летните олимпийски игри, Олимпиадата в Сочи ще едно от най-интересните спортни събития тази година. Както вече сигурно добре знаете, мястото на провеждане е Русия и по-точно курортния град Сочи.

 

1. Олимпиадата в Сочи е най-скъпата до момента.

За провеждането й са построени цели 11 нови съоръжения и са похарчени общо 51 милиарда долара. Предишният рекорд се държеше от Лятната олимпиада в Пекин през 2008 година.

 

2. Колко всъщност струва златния медал от Олимпиадата?

Златните медали, изработени за Олимпиадата в Сочи, съдържат 516 грама сребро и само 6 грама злато. Оставяйки настрана нематериалната стойност на отличието за състезателите, всяко злато носи тлъста сума на спечелилия. Русия е обещала цели 122 000 долара за всеки спечелен златен медал в Сочи. Съединените щати още не са направили изказване, но за Олимпиадата в Лондон американските златни медалисти са получили по 25 000 долара.

 

3. Дванадесет нови събития през Олимпиадата в Сочи

Вероятно най-драматична е ситуацията около добавянето на събитие при ски скоковете за жени, тъй като за да стане факт това е била проведена дълга съдебна битка.

 

4. Атлетът с най-много златни медали

Норвежецът Бьорн Дели е състезателят с най-много медали от олимпиади. В своята витрина с отличия има 8 златни и 4 сребърни медала.

 

5. Зимна Олимпиада в топлия Сочи

Сочи е град, който се слави с доста топло време. В Руската Ривиера, както още е известен курортът, дори през зимата температурите рядко падат под 12 градуса. Състезанията, за които ще е нужна сериозна снежна покривка ще се провеждат в планинския курорт Красная поляна. В случай на проблем със снега, в курорта са монтирани специални машини за сняг, внесени от Финландия.

 

Очаквайте скоро и втората част с още интересни и любопитни факти за Олимпиадата в Сочи. И без това ни предстои целия месец февруари да се върти около зимните игри в руския курорт!

 

Още статии с интересни факти

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 5 факта за Зимната олимпиада в Сочи:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори