Няколко факта за София, които навярно не знаете

Какво не знаем за София?

Travel Steps 5659 22-09-2013

София е столицата и най-големият град в България. Това са двата най-познати факти за града, но има още неща за София, за които дори не подозираме. Ще започнем с малко история.

 

1. София е сред най-древните столици в Европа

Първите следи от хора на територията на днешна София датират от преди 7000 години. За официално начало на града се счита VII век преди Христа, когато Траките основават Сердика. По-стари столици в Европа са единствено Атина и Рим.

 

2. София е единственият град в Европа, лежащ непосредствено до висока планина

Витоша е висока 2290 метра и е четвъртата по височина планина в България. Тя е сред най-големите богатства на София, тъй като няма друг голям град в Европа (да не забравяме, че населението на София е над 1.2 милиона), който да отстои на едва 15-20 минути от висока планина.

 

3. София невинаги е била част от България

Малко хора знаят, че София не е била в пределите на България през цялата си история. За пръв път градът е присъединен от хан Крум. Това се случва на Великден, 9 април 809 година.

 

4. Най-старата сграда в София

Замисляли ли сте се коя е най-старата сграда в столицата? Това е ротондата Свети Георги, която е изградена през IV век. Намира се във вътрешния двор между хотел Шератон и Президентството. Това е интересна забележителност в София, която за жалост е непозната за повечето софиянци.

 

5.  София невинаги е била най-населеният град в България

След Освобождението през 1878 година, населението на София е било едва около 20 000 жители - колкото останалите регионални центрове на България. След обявяването на града за столица населението й рязко нараства, като най-големият бум е през 50-60те години на миналия век.

 

Още за София:

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко факта за София, които навярно не знаете:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори