Факти за Световното първенство по футбол (Част 2)

Няколко интересни факти за Световното в Бразилия

Travel Steps 3383 12-06-2014

Продължение на Факти за Световното първенство по футбол (Част 1)

Юни месец тази година е месецът на Световното по футбол в Бразилия. Южноамериканската страна е домакин за втори път на този шампион, като предишният беше през 1950 година. Тогава отборът на Бразилия губи неочаквано финала от Уругвай, а за победителите няма дори златни медали. Причината - бразилците толкова вярвали в победата си на собствена земя, на легендарния Маракана, че още преди финала вече били отпечатани заглавията на вестниците. Нещо повече - в далечните части на Бразилия дълго време не било съобщавано за загубата и злополучния финал.

 

1. Дебют на Световно първенство

Световното първенство по футбол е най-големият и значим форум за този спорт. Дори участието на него се смята за успех - като при олимпийските игри. На Световното в Бразилия има само една държава дебютант - Босна и Херцеговина. Отборът успешно премина квалификациите и ще мери сили в Бразилия с Аржентина, Иран и Нигерия. Дали ще успее да преодолее груповата фаза - ще видим идните седмици.

 

2. Най-голям брой градове

Световното първенство по футбол ще се проведе в цели 12 различни града. Това е рекорден брой домакински градове досега. Бразилия е на пето място по територия в света и е най-голямата държава в Южна Америка. Самите градове също са много различни помежду си - от Манаус, който се намира на брега на река Амазонка, насред Амазонската джунгла, до мегаполисът Сао Пауло. Разбира се, не трябва да забравяме Рио де Жанейро, различният Порто Алегре и крайбрежните Ресифе и Салвадор - намиращи се на ръба между сушата и Атлантическия океан.

 

3. Безпрецедентна липса на подкрепа от населението в Бразилия

Обикновено провеждането на Световно първенство по футбол се посреща с гордост и овации сред жителите на страната домакин. Не такова е положението в Бразилия. Страната, макар и силна икономика има изключително голям процент бедни. Фавелите (бедните квартали) са във всеки бразилски град и вече са приети като символ на страната - редом до стадион Маракана и футболът. Бразилците са недоволни, че страната им харчи огромната сума от над 16 милиарда долара за провеждана на световно първенство, докато все още не е решила проблема с бедността, образованието, транспорта и други социални проблеми.

Повече информация ще намерите в статията Истинското лице на Световното първенство.

 

4. Продажбата на алкохол около стадионите

В Бразилия има действащ закон, който забранява продажбата на алкохол около стадионите. Явно ръката на ФИФА е толкова дълга, че националните закони не са пречка за организацията. Тъй като част от важните спонсори на Световното първенство са компании, произвеждащи алкохол, ФИФА заставила Бразилия да направи нещо по въпроса. Така, Бразилия прие закон за Мондиал 2014, в който пише, че по време на Световното е разрешена продажбата и консумацията на алкохол около стадионите.

 

5. Тероризмът и Световното първенство в Бразилия

Големите мероприятия винаги са мишена за терористите. Затова Бразилия решава да играя "на сигурно" и е закупила 30 робота iRobot Packbot на обща стойност 7.2 милиона долара. Тези военни роботи са помагали в Афганистан и Ирак, а също така са били използвани при аварията във Фукушима. Те са идеални за работа в опасна среда и не излагат оператора или други хора на опасност. Такава опасна среда може да бъде например заложена бомба.

 

Още информация за Бразилия

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Факти за Световното първенство по футбол (Част 2):

Снимка: designbolts.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори