Уникалните Галапагоски острови

Пътешествие до едно едно удивително място в Тихия океан

Travel Steps 9162 22-06-2015

Представяме ви едно от най-удивителните места на планетата Земя. Думите въобще не са преувеличени, тъй като Гапагоските острови са дом на животински видове, които не се срещат никъде другаде. Островите са 13 на брой и са се обрузавали през последните 5-10 милиона години. Смята се, че мястото е ясно доказателство за теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин, тъй като отдалечеността на островите от останалия свят е накарало обитателите му да се развият в съвсем друга посока.

Галапагоските острови са мечтана дестинация за много туристи, но често екскурзиите до тях са скъпи. Високият клас, включващи круизни кораби до архипелага могат да струват над 3000$ на човек. Но има няколко начина да спестите пари, ако сте решили да отидете на почивка до Галапагоските острови. Противно на повечето правила на бюджетното пътуване не запазвайте места предварително. За да стигнат офертите до вас те често преминават през много посредници и всеки от тях начислява своя комисионна. Най-добре е да организирате пътуването си чак на място в Еквадор. Съветваме ви и да посетите Галапагоските острови извън туристическия сезон. Така е възможно да спестите цели 30% от сумата, която бихте дали иначе.

 

Къде се намират Галапагоските острови

Административното Галапагоските острови са част от територията на Еквадор. Те се намират на точно 965 километра навътре в Тихия океан от континентален Еквадор. Интересно е да се спомене, че архипелагът лежи почти идеално на Екватора. Има два начина да ги достигнете - чрез кораб или самолет. Обикновено изходна точка към Галапагос е най-големият град в Еквадор - Гуаякил.

 

Най-интересните неща на Галапагоските острови

 

Гмуркане в тропически води

Без никакво съмнение тропическите води са най-доброто място за гмуркане. Ако сте почитатели на гмуркането било то с екипировка или само с шнорхел, то задължително трябва да посетите Галапагос. В кристалните екваториални води ще видите изключително богат живот - различни по големина риби, коралови рифове и други пъстроцветни и интересни морски обитатели.

 

Плуване сред акули и морски лъвове

Галапагос е едно от малкото места по света където е подходящо да плувате сред акули и морски лъвове. Разбира се, не става дума за голяма бяла акула - по света има над двеста вида акули и не всички са опасни за хората. Въпреки това трябва да помните, че това са диви животни, а не домашни любимци и стриктно трябва да спазвате правилата за безопасност. Ако се придържате към тях гарантирано ще изпитате едно от най-приятните усещания - да плувате редом с големи и грациозни морски създания. Морските лъвове са големи животни, чиято маса може да е равна на стотизи килограми. Въпреки това тези големи животни са удивително красиви, бързи и грациозни, когато плуват свободно във водата.

 

Разходки сред природата

Накрая, но не на последно място, задължително трябва да отделите достатъчно време да опознаете Галапагос. Независимо на кой остров сте уникалната природа на архипелага не може да бъде пропусната. Много местни агенции предлагат преходи из тропическите гори из островите. Най-уникалното нещо, което може да видите по време на преходите е Слонската костенурка. Това е прочутото влечуго, което обитава единствено Галапагос. Слонската костенурка е най-голямата костенурка на планетата, а възрастта и се смята, че може да достигне 200 години. За жалост, обаче, впечатляващото животно е застрашено от изчезване. Причина за това разбира се е човекът - през 18-19 век костенурките наброявали 250 000, но прекомерният лов е довел вида до ръба, като днес се смята, че има около 15 000 индивида.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Уникалните Галапагоски острови:

Снимка на Галапагоските острови: http://travelsurround.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори