Странните места по света: Синята дупка в Белиз

Поредицата на странните места по света се пренася в Белиз

Travel Steps 11927 12-08-2013

Синята дупка в Белиз, известна още като "Голямата синя дупка в Белиз" е подводна дупка, близост до бреговете на Белиз. Белиз е малка държава, намираща се в Латинска Америка  и граничи с Мексико и Гватемала.  Страната е сред най-бедните в региона и света, което води и до висока престъпност. Това може би е причината Белиз да не е известна туристическа дестинация, въпреки че е изключително красива. Страната е дом на голямо разнообразие на представители на животински и растителен свят, а също и на коралови рифове. Една от големите забележителности в Белиз е точно Голямата синя дупка.

 

Какво представлява Голямата синя дупка в Белиз

С понятието Синя дупка се описват подводни пещери, най-често вертикални. Всъщност в тях няма нищо свърхестествено, но сините дупки са толкова редки, че са считани за едно от най-странните места по света. Историята на Голямата синя дупка в Белиз води началото си преди хиляди години, когато нивото на водата не е било като сегашното. По време на ледниковият период морското равнище е било далеч по-ниско и всъщност сегашната синя дупка е била част от сушата. Тя се е образувала като обикновена вертикална пещера, пробила си път в кораловия риф. Топенето на снеговете повишило равнището на Световния океан и Голямата синя дупка в Белиз вече не била част от сушата. Предполага се, че някогашната пещера е имала покрив, който се срутил и оставил просто една стръмна бездна. Голямата синя дупка в Белиз е най-известната както и най-голямата в света. Диаметърът й е над 300 метра, а дълбочината - 124 м. Може би най-голям принос за изучаването на на Синята дупка има френският изследовател Жак-Ив Кусто. Често става объркване в понятията и Голямата синя дупка в Белиз е нареждана на първо място по дълбочина. Това не е така. Най-дълбоката синя дупка се намира край Бахамските острови и дълбочината й е цели 202 метра. Формата на Голямата синя дупка в Белиз представлява почти идеален кръг, което я прави още по-впечатляваща за човешкото око. Впечатляващ е и контрастът между тъмносините води на дупката и околните тюркоазни плитчини на кораловия риф. Тъмносиният цвят се дължат на голямата дълбочина на Синята дупка.

 

Къде се намира Голямата сина дупка в Белиз

Голямата синя дупка в Белиз се намира на около 70 километра от континенталната част на страната. Разположена е почти в геометричния център на Lighthouse reef, част от Белизкия бариерен риф. Белизкият бариерен риф е една от най-разнообразните екосистеми в света и част от списъка на ЮНЕСКО. Той е сред главните забележителности в Белиз и няма да е лъжа, че той носи основните приходи на туристическия бизнес в малката държава. Разглеждането на Голямата синя дупка, обикновено е само част от екскурзиите до рифа. Имайте предвид, че Синята дупка е далеч по-впечатляваща когато е гледане от небето. Тя е популярна дестинация за гмуркачите и е в Топ 10 на най-красивите места за гмуркания в света. Освен това, през 2012 година Голямата синя дупка в Белиз стана победител в класацията на Дискавъри (Discovery Channel) за Десетте най-впечатляващи места на Земята. Пътуванията до кораловите рифове и Синята дупка са еднодневни и повечето започват от столицата на Белиз - Белиз Сити.

 

Още статии от поредицата Странните места по света:

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Странните места по света: Синята дупка в Белиз:

Източник на снимката на Голямата синя дупка в Белиз: wondermondo.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори