Храм – паметник Александър Невски, София

Александър Невски е един от най-големите туристически и исторически символи на София.

Travel Steps 12661 23-04-2012

Храм-паметник Александър Невски е сред най-бележитите сгради в София, а с времето Александър Невски се е превърнал и в един от символите на столицата. Александър Невски има капацитет от около 5000 души, което го поставя на първо място по големина в България и на второ на Балканите, след Свети Сава в Сърбия. Решението за строителство на  храма е взето през далечната 1879г., по време на Учредителното събрание във Велико Търново. За място на храма е избрано най-високото място, по онова време, в София - в непосредствена близост до вековната църква Света София. Основния камък е поставен тържествено през 1882г. Интересно е, че средствата, нужни, за построяването на Александър Невски е трябвало да бъдат събрани чрез народни дарения, а в основите му е вградена кутия с имената на членовете на правителството.

След известно забавяне около проектирането, през 1898г. е представен финалният проект, а 1904г. започва и самото строителство на Александър Невски. Изграждането продължава 8 години и е окончателно завършен през 1912г. Александър Невски е официално осветен 1924г., като същата година е обявен и за паметник на културата. Храмът е част от Стоте национални туристически обекта.

 

Смяна на името на Храм-паметник Александър Невски

В началото на 20ти век, едва няколко години след построяването му, името на храма е било променено. Това се е случило през 1916г., когато българските и руските войски влизат в сражения, а двете държави са във война, като страни в Първата световна война. През периода 1916г. - 1920г., храмът е носил името "Св. Св. Кирил и Методий", като през 1920г. е върнато старото му име - Александър Невски.

 

Храм-паметник Александър Невски като забележителност на София

Александър Невски и едноименния площад около него са в самия център на столицата. Около и в него често се провеждат важни и тържествени мероприятия, които през десетилетия са обособили Александър Невски като един от културните символи на София. Храмът се намира в близост до Света София - една от най-старите църкви в София и България, както и до Паметника на Незнайния воин.

Александър Невски лесно може да бъде видян от Витоша. Неговите позлатени куполи се открояват насред градския пейзаж и често пленяват погледите на наблюдаващите града. През нощта, прожектори около храма осветяват куполите и те се превръщат в основен ориентир за центъра на София, ако гледате от Витоша. Веднъж забелязали Александър Невски е много по-лесно да видите и други забележителности на София. Близо до храма се намира и Паметника на Цар Освободител и Парламента.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Храм – паметник Александър Невски, София:

Източник: wikipedia.org

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори