Япония днес - три години след земетресението

Как изглежда Япония три години след бедствието

Travel Steps 3854 13-03-2014

На 10 март 2011 година Япония претърпя една от най-големите природни катастрофи, случвали се някога. Първо беше опустошителното земетресение от 9 по Рихтер, а след това островната държава беше ударена и от огромно цунами. Като че ли това не беше достатъчно и като за капак цунамито предизвика и разрушения в един от японските АЕЦ. Защитите на АЕЦ Фукушима бяха преодолени и централата започна да изпуска в атмосферата радиация. По оценки аварията във Фукушима се равнява на тази в Чернобил, но заради бързата реакция и напредналите технологии, за щастие щетите не са толкова големи. Но какво става в Япония днес? Как изглежда страната три години след тази катастрофа?

 

Щетите за Япония

Земетресението причини смъртта на близо 16000 човека, а над 2000 се водят безследно изчезнали. По официални данни евакуираните японци са около 300 000, а някои все още живеят във временни селища. Някои от най-силно засегнатите градове вече са призрачни - нямат никакви жители. От икономическа гледна точка Япония претърпява крах и загубите се оценяват на цели 122 милиарда долара. И това са само цифри. Няма как да бъде пресъздадено в цифри ефекта на катастрофата върху японците, нито пък радиацията, на която островът е изложен.

 

Япония 3 години по-късно

Както вече споменахме катастрофата остави необитаеми цели градове. Един от тях се нарича Окума и е един от съвременните Призрачни градове. Аварията в АЕЦ Фукушима налага близо 12-те хиляди жители на градчето да бъдат евакуирани и до ден днешен те все още не са се върнали в старите си домове. Повече за град Окума може да прочетете в статията Призрачни градове по света - продължение.

Несъмнено бедствието остави огромна следа в Япония. Не може да не се забележи обаче, колко подготвена беше нацията. След първоначалния шок японците бързо се съвзеха и започнаха да поправят щетите. Пътищата бяха възстановени със скоростта на светлината, бяха изградени лагери и нацията постепенно се изправи на крака. На 10 март, тази година, навсякъде из Япония се проведоха възпоменателни церемонии в памет на жертвите на природното бедствие. Подготвили сме ви няколко снимки, показващи Япония непосредствено след цунамито и три години по-късно.

 

Разрушения град Офунато след земетресението и една година по-късно

Град Офунато (ляво) е сред най-засегнатите от цунамито през 2011 година. По-малко от година по-късно (дясно) няма и следа от разрушенията.

 

 

Още една улица в Офунато след земетресението и след реконструкция.

Още една улица в Офунато, Япония. Щетите от горната снимка изглеждат непоправиме, но година по-късно японците доказват, че това не е вярно.

 

Разрушен и после поправен булевард в Тагадзе, Япония

Булевард в японския град Тагадзе, сниман ден след земетресението. Почти година по-късно се забелязват само дребни следи от опустошенията. Автор: KAZUHIRO NOGI/AFP/Getty Images

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Япония днес - три години след земетресението:

Заглавна снимка: http://team-android.com

Автор на снимките в статията: Автор: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Getty Images

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори