Няколко интересни събития през почивните дни

Кукерски фестивали, безплатни музеи в София и тържества по случай 3 март

Travel Steps 3248 28-02-2015

Дойде време и за първите няколко почивни дни подред. В началото на март 2015 ще имаме на разположение цели 4 дни за отмора. Покрай Националния празник 3 март из България ще се проведат редица тържества, като кулминацията, разбира се, ще бъде край Паметника на връх Шипка. Освен това всички музеи в София ще бъдат освободени от вход.

 

Вход свободен в музеите в София

По случай Национални празник на България входът за главните музеи в София ще бъде безплатен. Това важи за всички общински галерии и музеи. Реверансът вече се е превърнал в нещо като ежегодна традиция, а на места желаещите ще могат да разгледат специални за празника изложби.

В НВИМ (Национален военно-исторически музей) ще бъде проведена изложбата "Трети март - три войни - три съдби". Тя ще представи три от първите офицерски фамилии в България - на Данаил Николаев, Кръстю Маринов и Стефан Тошев. Изложбата ще включва мултимедия, както и семейни реликви на представените офицерски фамилии.

  • Работно време на НВИМ за 3 март: 10:00 - 18:00 часа


Освен безплатен вход в НИМ (Национален исторически музей) ще бъдат подарени книги на първите десетима, посетили музея. Вратите отварят в 9:00 и посетителите ще имат възможност да разгледат удивителните експонати в музея до 17:30 часа.

  • Работно време на НИМ за 3 март: 9:00 - 17:30

Песпонеделник в Широка Лъка - 1 март

Кукерският празник Песпонеделник се провежда ежегодно в село Широка Лъка. Няма фиксирана дата, като денят е първата неделя от месец март. Тази година неделята се пада на 1 март и в селото ще се съберат кукери от цялата страна. Целта е ясна - да бъдат изгонени злите духове.

Кукерските костюми също са интересни, тъй като съдържат различни типични за Родопите мотиви. Кукерите са накичени с боб, чушки и чесън, а около кръста им е колан със закачени чанове. В чановете се крие и успеха на начинанието, тъй като техният звън гони злите духове. През целия ден посетителите ще могат да се насладят на родопски песни, хора и всичко сред типични родопски къщи. Кулминацията на празника ще бъдат местните широколъшки песяци.

  • Песпонеделник - къде и кога? - село Широка Лъка, 1 март

Кукери в Стара загора - 1 март

На 1 март кукери ще има и в Стара Загора. Над 17 кукерски групи от цяла България ще присъстват в града, за ежегодното издание на кукерския празник, което тази година ще се проведе за 17-ти път.

Броят на участниците ще е над 800, а за първи път ще се присъедини и група от 96 бабугери от Разлог. Подобно на фестивала Сурва, фестивала ще започне с дефили на групите на площада пред Общината, а петчленно жури ще оценява представянето им. Кукерския празник започва в 10:30 часа.

  • Кукери в Стара Загора - къде и кога? - 1 март, пред Общината от 10:30 часа

Тържества на връх Шипка по случай 3 март

Тържествата по случай 3 март и Освобождението на България на връх Шипка заемат централно място всяка година. Хиляди родолюбци от цялата страна поемат в неблагоприятното време на годината към високите части на Стара планина, където е извоювана българската свобода.

Тържествата край Паметника на свободата ще започнат от 11:30 в село Шипка, където ще се проведе концерт и ще бъдат произнесени речи по случай 137-та годишнина от Освобождението. В 12:30 часа ще бъдат поднесени цветя и венци през Паметника на връх Шипка, а входът в него ще бъде безплатен през целия ден.


Програма на тържествата по случай 3 март на връх Шипка:

  • Музика и тържествени речи в с. Шипка: от 11:30 часа
  • Поднасяне на цветя и венци: от 12:30 часа
Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко интересни събития през почивните дни:

Снимка на Паметника на връх Шипка през зимата - http://vijgo.com/

Инофрмация за Песпонеделник в Широка Лъка - http://hotelgela.com/

Информация за кукерския празник в Стара Загора - http://bnr.bg/

Информация за музеите в София - http://sofia.dir.bg/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори