Истинското лице на Световното първенство

Каква е цената на Световното по футбол в Бразилия?

Travel Steps 2730 04-06-2014

Въпреки "жълтото" заглавие на статията ви обещаваме, че няма да ви занимаваме с жълтини и глупости. Статията е написана на базата на лично мнение след много часове проучване на темата. Разбираме, че следващите редове няма да са особено ведри, но сме сигурни, че ще ви вдъхновят и накарат да се замислите. Приятно четене!


Остават броени дни до най-очакваният футболен форум - Световното първенство по футбол в Бразилия. Не само, че минаха 4 години и е време за "ново Световно", но то ще се проведе и в Бразилия. В страната футболът е нещо повече от спорт - там е религия. Бразилците казват, че може англичаните да са измислили футболната игра, но тя е била усъвършенствана именно в Бразилия. И има защо да го казват - страната е рекордьор с цели 5 световни титли и с нетърпение очакват шестата.

 

1. Бразилия ли е най-подходящият домакин за Световното първенство по футбол

Защо Бразилия беше избрана за домакин на Световното първенство по футбол през 2014 година? С какво тя превъзхождаше останалите кандидати? Всъщност историята е такава, че ФИФА гласува предварително на кой континент ще се провежда Световното първенство, чак след това държавите могат да заявят желание за домакинство. Такова изявяват Бразилия, след това Колумбия, а Аржентина така и не подава документи за участие, въпреки че предишните години изказала искане за домакин. Няколко месеца по-късно, обаче Колумбия оттегля заявката си и така Бразилия се оказва единствения кандидат.

 

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заявява, че Световното ще се проведе в Бразилия, въпреки че тогавашният бразилски президент казва, че нямат дори един стадион, който да отговаря на изискванията. Това означава, че през следващите години Бразилия трябва да построи 12 нови стадиона.

 

2. Каква е цената

Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като паричната цена е трудна за пресмятане, особено в последните седмици преди Световното, когато се харчи без да се мисли много-много. Смята се, че турнирът ще струва на Бразилия 14 милиарда долара, което ще го направи най-скъпото Световно първенство до момента. Нещо повече, ако приемем, че домакинът похарчи само 2 милиарда допълнителни средства за сигурност, инфраструктура, реклама, съпътстващи мероприятия (като например Купата на конфедерациите 2013 година), за него ще са похарчени повече пари, отколкото за последните 5 Световни взети заедно. А Бразилия е заявила, че ще направи тези разходи и вероятно вече ги е направила и даже надхвърлила.

 

Другата цена на Световното в Бразилия не може да бъде пресметната по никакъв начин, защото говорим за човешки животи. В стремежа си да постигне целта и всичко да бъде готово навреме, бразилските власти занемариха мерките за безопасност. Няколко години след началото на кампанията жертвите са десетки, но изглежда, че управляващите не ги е грижа особено. Покрай големите строежи на инфраструктура и съоръжения властите изселиха много жители на бразилските градове - нещо, за което почти не се говори. Жертви на това изселване станаха, разбира се най-бедните бразилци - жителите на фавелите в Рио де Жанейро и други градове, където ще се провеждат футболни срещи. Под ударите на полицейските палки попаднаха и коренните жители на Бразилия - индианци, живеещи в бразилските джунгли. Малко медии отразиха сблъсъците между индианци (облечени в типични индиански дрехи, с дървени лъкове и копия) с тежковъоръжените бразилски полицаи. Много хора загубиха домовете си, след като буквално бяха изритани от тях. Целта на това "прочистване" е да не се вижда реалната бедност в Бразилия. Както и аз, така и останалите ходили в тази част на Южна Америка са забелязали камарите от бездомници по градските улици нощем. Бразилските власти не искат европейците и останалия свят да ги вижда по време на Световното първенство - затова просто ги скрива.

 

3. Световното първенство ще разреши ли проблемите на Бразилия или ще създаде нови?

Сумирайки предишните абзаци разбираме, че още в самото начало първенството в Бразилия е провал. Несигурността на бразилския президент относно строежа на стадионите е доста показателен, че страната не е икономически готова за такъв мащабен проект. Седем години по-късно резултатът е налице - малко преди началото на Световното в Бразилия част от стадионите не са готови, има жертви по строежите, а полицията прави "финални чистки", за да изчисти бразилските градове от бедността. Успоредно с това животът в градовете като Рио де Жанейро, който е основната туристическа дестинация, става чувствително по-скъп. Треската по Световното първенство е надула до такава степен цените, че това създава предпоставки за още по-голяма бедност. Да не забравяме, че в Рио де Жанейро ще се проведат и Летните олимпийски игри през 2016 година.

 

Приходите от Световното първенство в никакъв случай няма да решат проблема с бедността в Бразилия. Рано или късно изгонените хора ще се върнат във фавелите на Рио. Голяма част от парите ще отидат във ФИФА и правителството на Бразилия, за да покрият разходите по мероприятието. Да, новите стадиони ще останат на разположение след края му, но те ще трябва да се поддържат. Вече се наблюдава спад в посещенията, заради увеличените цени на билетите, точно заради тези нови стадиони. Дали тези стадиони няма да останат празни след края на Световното, както стана със съоръженията в Южна Африка? Вероятно да, а най-печеливша от цялата ситуация ще е ФИФА - след края на световното бразилските проблеми вече няма да я вълнуват, а както вече споменах, много от приходите ще бъдат усвоени от нея.

 

Още информация за Бразилия

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Истинското лице на Световното първенство:

Снимка: http://blogs.reuters.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори