Избрано тази седмица: Черни връх

Тази седмица отиваме до най-високият връх във Витоша - Черни връх

Travel Steps 8085 11-07-2014

Средата на месец юли е и летният туристически сезон е в разгара си. След обилните юнски дъждове в планините несъмнено списъкът с места за посещаване нарасна значително и ни беше много трудно коя забележителност в България да представим. Спряхме се на Черни връх, защото той е едно от най-популярните за планинарите у нас и отправна точка на българското туристическо движение.

 

Черни връх - най-високият връх във Витоша

Отправяме се към най-високата точка на Витоша - Черни връх. Върхът е висок 2290 метра, което нарежда Витоша на четвърто място по височина на планинските първенци. Черни връх е много приятна дестинация, особено за уикенда поради няколко причини. Първата е, че се намира до столицата и има много изходни пунктове към върха. Също така, преходът до горе не е труден и е подходящ дори за хора с малко опит в планината. Трето, маршрутът е много добре маркиран, планината е открита, без много върхове и форми, които да пречат на погледа ви и лесно може да се ориентирате. Разбира се, това не означава, че Черни връх трябва да бъде подценяван и да се подхожда несериозно към вашата сигурност във Витоша.

 

Маршрут за изкачване на Черни връх

Най-лесният маршрут за изкачване на Черни връх е от хижа Алеко. До хижата води павиран път и лифт и достигането й е много лесно. Друг вариант за покоряването на върха започва от Железница. Разбира се, Черни връх може да бъде изкачен и ако пресечете Витоша през Торфено бранище, до което може да стигнете например от Златните мостове, което е сред най-посещаваните места в планината.

Тъй като е най-лесен, ще разгледаме маршрута до Черни връх, започващ от хижа Алеко. След хижата веднага изпочва изкачване, което всъщност е може би най-стръмното по целия път. То ще ви отнеме около 45 минути, а след това пред вас ще се открие широк каменист път. Наклонът по него е малък и изкачване прилича повече на разходка, отколкото на катерене. Черни връх се вижда, а вашият ориентир са високите метални колове на зимната маркировка. Общото разстояние от хижа Алеко до Черни връх се изминава за около 1:30 - 2 часа. Подробно описание за маршрута ще намерите в Маршрути във Витоша: Маршрут за изкачване на Черни връх.

 

Други забележителности във Витоша

Макар Витоша с право да е смятана за една от малките по размер планина у нас, тя предлага много възможности за туризъм. Всъщност, малката й големина е огромен плюс - забележителностите лесно могат да бъдат комбинирани в един маршрут. Също така планината е достъпна за много повече време през годината, за разлика от по-високите Рила и Пирин.

 

Връх Камен дел

На около 2 часа път от Черни връх се намира едно много интересно място - връх Камен дел. Интересното му е, че от него може да видите абсолютно цяла София - от Телевизионната кула на Копитото до водите на Панчаревското езеро. Подробно описание как да стигнете до Камен дел ще намерите в Маршрути във Витоша: хижа Алеко - Камен дел.

 

Златните мостове

Вече ви споменахме за Златните мостове. Маршрутът от Черни връх до Златните мостове е сравнително дълъг. Изминава се за около 2:30 - 3 часа и минава през хижа Кумата. Ако сте решили да правите преход от върха е добре да тръгнете рано, за да имате достатъчно време за целия преход.

 

Боянски водопад

Боянският водопад е висок 25 метра и е най-високият водопад във Витоша. Местоположението му е близо до местността Копитото и основния изходен пункт е хижа Момина скала. Друг вариант маршрут до Боянския водопад започва от центъра на квартал Бояна. Преходът от Черни връх до Боянския водопад е сравнително толкова дълъг, колкото и този до Златните мостове. И при двата положителното е, че има само спускане, но все пак разстоянието е доста голямо - все пак пресичате цялата планина.
Още информация ще намерите в страницата Пътеводител за Боянския водопад.

Маршрути до Боянския водопад:

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Избрано тази седмица: Черни връх:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори