Избрано тази седмица: Седемте рилски езера

Тазседмичната забележителности в България - Седемте рилски езера

Travel Steps 6060 15-06-2013

Въпреки лошото време скоро ще изпече едно хубаво слънце и ще сгрее ежедневието ни. През лятото туристите се втурват да обикалят красотите на България - градски забележителности, високите планински върхове и още много природни забележителности у нас. Дни преди да е настъпило астрономическото лято решихме да започнем нашата нова поредица наречена "Избрано тази седмица". В нея, всяка седмица ще ви разказваме за една българска забележителност. За откриване сме ви приготвили Седемте рилски езера, които горещо ви препоръчваме да посетите, ако не сте го направили вече.

 

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са най-посещаваната езерна група у нас. Намират се в Рила планина, близо до Резерват Скакавица. Впрочем, Скакавица е друга забележителност в района, която може да посетите редом със Седемте рилски езера. В резервата се намира и най-високият водопад в Рила - Скакавица. Но нека се върнем на Езерата, както често са наричани за краткост Седемте рилски езера. Основният пункт за обиколката им е хижа Рилски езера, която е сред най-модерните и поддържани хижи в Рила. За големия туристически поток благоприятства и изграденият лифт, който води точно до хижата. Благодарение на него се спестяват няколко часа труден преход през планината.

 

Както разбирате от името им, Седемте рилски езера са седем на брой, разположени стъпаловидно по склоновете на Рила, като най-високото е Сълзата, разположено на 2535 метра. Най-популярния маршрут за Седемте рилски езера минава от хижа Рилски езера през езерата Бъбрека, Окото и Сълзата. От най-горното езеро се открива уникална панорамна гледка към всички езера и като цяло към красивият рилски пейзаж наоколо.

 

На връщане от Сълзата може да продължите надолу към останалите от Седемте рилски езера - Близнака, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро. Има отбивка между Окото и Бъбрека, която ще ви отведе към останалите четири езера. Този маршрут преминава през хижа Седемте езера, намираща се точно на брега на Рибното езеро. За да се включите отново към хижа Седемте езера и да използвате лифта, трябва да отбиете по пътека между Рибното и Долното езеро. Пътят между двете хижи е около 45 минути.

 

Още информация за Седемте рилски езера и Рила

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Избрано тази седмица: Седемте рилски езера:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори