Избрано тази седмица: връх Мусала

Тази седмица изкачете връх Мусала!

Travel Steps 5881 13-07-2013

Поредната юлска седмица свърши и е време за кратка, двудневна почивка. Как обаче ще прекарате тези два дни зависи единствено от вас. Няма по-хубаво време от годината за пътешествия и разходки из България от лятото. Избрахме тази седмица връх Мусала. Както знаете от часовете по география, връх Мусала (2925 м.) е най-високия връх в България и на Балканския полуостров. Избрахме точно това място, тъй като спокойното изкачване на Мусала е възможно само през периода юли-септември. През останалата част на година на върха и по пътя към него вали дъжд или сняг, времето е студено и като цяло неподходящо за неопитни туристи.

 

Какво трябва да знаем за връх Мусала

Въпреки че е балкански първенец, изкачването на връх Мусала не е особено трудно. Разбира се, винаги в планината трябва да сте внимателни и да не я подценявате. Царският път към върха започва от град Самоков. Самоков се намира едва на 60 километра от София, което прави връх Мусала подходяща за изкачване от столичани.

Пътят до върха варира от това, дали ще използвате лифта или не. Той ще ви спести около 3 часа ходене нагоре. Целият маршрут до Мусала с използване на лифта ще ви отнеме около 4-5 часа, в зависимост от времето и уменията ви. Най-добре е да поемете колкото се може по-рано към Рила, за да имате достатъчно време за прехода и все пак да се насладите на гледката от Мусала.

 

Ще видим ли Бяло море от връх Мусала

Популярен е митът, че от Мусала може да видите Бяло море. Твърденията са, че при безоблачно време взорът ви ще достигне до равните води на морето. Това не е така. Това, че Мусала е най-високият връх, не значи, че няма какво да попречи на погледа ви. Самата извивка на Земята, както и високи планини в Северна Гърция ще ви попречат. Ако все пак желаете да видите Бяло море, ще трябва да изкачите връх Снежанка. И то при положение, че времето е изключително ясно.

 

Още информация за Мусала и Рила

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Избрано тази седмица: връх Мусала:

Снимка от Мусала: bg.wikipedia.org

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори