Как да направим перфектни снимки

Съвети за снимане с телефонна камера

Travel Steps 7930 21-07-2012

В най – отпускарския сезон всички се стремим да запечатаме спомените си по най – добрия възможен начин. А това може да стане само с фотоапарат или камера. Не винаги обаче имаме под ръка такъв... и тогава снимаме с телефонните си апарати.

Настоящата статия пишем с цел да помогнем на вас читателите да запазите спомените си, като следвате няколко просто правила, които ще ви помогнат да се чувствате като професионален фотограф.

 

1. Цвят

За да не изглеждат снимките ви като направени през пясъчна мрежа оправете контраста от настройките на апарата си. Също така изберете и висок размер на заснемане, за да се получи чисто изображение.

 

2. Време

Камерите на мобилните апарати са известни с „моментът на закъснение”, след  като се щракне снимката.  Поради този факт, преди да заснемете броите до три, но натиснете копчето на две. Това ще ви помогне да избегнете размазване на изображението.  Ако искате снимката ви да е естествена, а не позирана, настройте опциите, за няколко снимки една след друга.

 

3. Светлина

Много важен е моментът със светлината в една снимка. Препоръчително е да използвате светкавица, за да бъде изображението по – ясно.

Най – добре е обектът, който снимате да бъде в светлината, но тя трябва да пада върху него, а не зад него, защото ще се получи само силует. След това насочете обектива върху най – тъмната част от темата, която фотографирате, за пада там фокусът. По този начин камерата „разбира”, че светлината е ниска и може да я компенсира.

 

4. Мъгла

Снимките ви са някак... призрачни и немощни? Със следните съвети, този проблем вече няма да съществува.

Поставете снимащата ръка на крака си или се подпрете на стена, за да не се уморява ръката. След като натиснете бутона за щракане, задръжте пръста си още няколко секунди отгоре му. Също така, когато засменете желания обект, издишайте(техника, която използват снайперистите), за да запазите стабилност. Може да използвате и таймер, като поставяте апарата стабилен на някой ръб или гладка повърхност.

За да не се размазва изображението може да осигурите повече светлина, защото мобилната камера избира по – висока скорост на снимане и фокусиране.

 

5. Намеса

Ако въпреки горните съвети, мобилния ви апарат изкарва снимките с бели петна отгоре им, проблемът е в светкавицата. Това означава, че тя отразява по – дебело силуета на лещата.

За да избегнете подобен проблем, покрийте обектива с ръка, като наподобявате качулка.

 

6. Композиция

За да постигнете открояване дори на опростени снимки, използвайте правилото на третините – не поставяйте обекта в средата на рамката, а в страната 1/3 от цялото пространство. Ако пък заснемате хора  се постарайте те да застанат така, че очите им да бъдат на линия 1/3 от горната част на рамката.

 

7. Приложения

Новите мобилни апарати позволяват освен споделяне в реално време, така и  безплатни приложения за редактиране, рязане, проясняване, изглаждане и тотално преобразяване  на изображенията.

С тяхна помощ всяка ваша снимка може да изглежда сякаш направена през 60те години или пък обработена и с ефекта, който желаете да постигнете.

 

Ако вашия мобилен апарат разполага с GPS устройство, може да го включите, за да записва подробности от местоположението на заснетите снимки и по късно да съставите карта на пътуването си.

Надяваме се тези съвети да ви бъдат полезни следващия път, когато визуализирате спомените си, за да  им се наслаждавате най  - дълго време.

Очакваме вашите коментари, мнения и препоръки в секция коментари.Пожелаваме ви приятно снимане!

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Как да направим перфектни снимки:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори