Как да приготвим багажа си за планината

Няколко прости съвета как да се подготвим за поход или почивка в планината

Travel Steps 9313 10-10-2012

За всеки турист, на който му предстои поход в планината или изкачване на някой връх е изключително важно приготвянето на багажа, с който тръгва. Независимо дали сте начинаещ или опитен планинар, неизменно ще се сблъскате с този момент от планирането.

 

Как да приготвим багажа си за поход в планината - първи стъпки

На първо място трябва да разполагате с голяма и удобна за вас раница. Също така, раницата ви не трябва да е прекалено тежка, ако е така се оборудвайте с нова или заемете раница от някой приятел. Преди всеки поход или изкачване на връх проверете дали презрамките на раницата са здрави и дали някъде по нея има дупки или скъсвания. Ако не го направите рискувате вашата чанта да се скъса насред нищото и да трябва да я носите на ръце.

 

Вече проверих всичко! А сега?

След като сте преминали през гореспоменатите проверки е време за подреждането на багажа. Най-важното е да знаете от какво точно се нуждаете. Ако се двуумите попитайте някой свои приятел или оставете коментар под статията и ще намерите бърз отговор на въпроса си. Съставете списък. В този списък прилежно напишете от какво ще се нуждаете. Когато сте готови преценете с кои вещи ще започнете подреждането. Вземете само най-необходимото! Няма смисъл да мъкнете неща, които най-вероятно няма да ви потрябват - няма смисъл да ви тежат. Все пак внимавайте и бъдете наясно с опасностите в планината!

 

Как да подредим нещата от списъка ни?

Комплектовайте нещата така, че да заемат възможно най-малко място. Ако трябва да избирате между идентични вещи - изберете по-леката. Ако трябва да избирате между две дрехи изберете по-удобната и по-подходящата за атмосферните условия.

Най-отдолу сложете вещите, които смятата, че най-рядко ще използвате. Такива вещи са например облекла, спален чувал и храна, която планирате да ядете чак при устройване на бивак. Сгънете дрехите така, че да заемат цялата площ на дъното на чантата - не трябва да има празни места в най-долната част. Винаги е хубаво да носите запаси от вода и е желателно да ги поставите на лесно за откриване място в раницата ви. Най-отгоре поставете вещите, които смятате, че ще използвате често. Такива вещи са например шапка, фотоапарат и някаква лека храна, като например вафли. Препоръчваме ви да носите винаги малко шишенце с вода (0.5 литра) в страничен джоб, извън чантата. Малкото шише е леко и удобно за ползване и ще ви стигне за ходенето между почивките. Когато спрете за почивка - долейте в него вода от запасите си в раницата. По този начин ще спестите вътрешно място за някои по-важни вещи.

 

Последни приготовления

След като приключите с приготвянето на багажа, вдигнете раницата си и извървете няколко метра. Преценете дали нещо ви убива на гърба, дали е тежка или други обезпокоителни неща. Ако усетите такива проверете къде е проблема и подредете вещите правилно. Ако ви се струва, че чантата ви е прекалено тежка помислете пак какво ви е нужно и ако решите - извадете ненужните предмети. Помнете! - На първо място е сигурността, така че не правете компромис с някои предмети!

Ако след приготвянето на багажа усетите, че чантата е напълнена наполовина, преценете дали да не вземете по-малка раницата, тъй като това може да натовари силно кръста ви в долната му част.

 

Готови за приключения!

След като сте приготвили багажа си вече сте готови за приключения! Един последен съвет - винаги приготвяйте багажа предварително, а не в последния момент. Така няма да рискувате да забравите нещо, за което после ще съжалявате.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Как да приготвим багажа си за планината:

Заглавна снимка: livetravelmountains.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори