Няколко неща, които да направим в чужд град

Пет стъпки, с които да опознаете един чужд град

Travel Steps 3139 11-12-2013

Няма по-хубаво нещо от пътуването на нови места и други държави. Има едно много любопитно явление - хората като цяло са различни. С различни интереси, различни занимания и хобита, но почти всеки човек, на който му зададете въпроса "какво искаш да правиш" ще ви отговори "искам да обиколя света". Първо ще започнем с едно нещо, което НЕ трябва да правите когато сте в чужбина. Не пропилявайте ваканцията си в спане. Хубаво е човек да се наспива, но не се увличайте - вместо това научете повече за мястото където сте.

 

1. Обиколка на града

В много градове в днешно време се предлагат обиколки пеш или с автобус. Тези обиколки траят по няколко часа и минават през най-големите градски забележителности. В повечето случаи са безплатни, но ако се заплащат, то цената им не е особено висока. Тези турове са най-подходящи за първия ден, когато пристигнете на ново място. Вместо да се лутате безцелно с карта в ръка и да се чудите какво да разгледате, отидете на такава обиколка и тя ще ви покаже най-интересно от града и то за кратко време. Освен това и ще си създадете впечатление за улиците и ще прецените кои забележителности си струват за посещение отблизо.

 

2. Обиколка на забележителностите

След като сте видели най-важните места в града сто процента сте си избрали няколко места като фаворит, а други не са ви допаднали толкова. Втората стъпка за да опознаете града е да тръгнете пеш из улиците му и да обиколите забележителностите, които са ви харесали. Преди да тръгнете ги отбележете на карта и си запишете задължително къде се намира хотелът ви. Хубаво е и да се снабдите с информация за градския транспорт, за който ще стане въпрос малко по-късно.

 

3. Да опитаме местна храна

Независимо къде сте, задължително трябва да пробвате местната кухня. Не се завирайте в места, които сте виждали в България, нито в ресторантите на известни вериги за бързо хранене. Хубаво е преди да пристигнете да сте си направили списък с ястия, които да пробвате. Ако пък се чудите къде да ядете или се притеснявате за качеството на храната (особено в по-бедните държави), има един прост трик. Той е да гледате къде влизат местните хора. Не гледайте къде ходят туристите - те не познават града. Ако видите ресторант или будка за ядене с опашка от местни жители, то това е вашето място!

 

4. Да поговорим с местните

Градовете не са само монументи и забележителности. Всеки град има свой дух и култура и за да ги усетите най-добре е да общувате възможно най-много с местните. Повечето хора са любопитни към туристите и с радост ще откликнат на въпросите ви или на желанието ви просто да си говорите. Не е изключено и да попаднете на някой, който да ви разведе из града или пък да ви покаже интересни неща, които са извън пътеводителите. Винаги имайте едно на ум, но винаги се дръжте дружелюбно.

 

5. Да се повозим в градския транспорт

Най-бързият и евтин начин да се придвижвате из чужд град е чрез градския транспорт, особено при наличието на метро. Стремете се да не изглеждате като туристи, макар да сте такъв, защото в тесни места с много хора лесно може да станете жертва на джебчии. Опитайте да пътувате възможно най-малко с таксита, защото в тях няма да усетите истинският дух на града.

 

Като заключение трябва да знаете, че градовете не са само лъскави хотели, молове и красиви улици. За да кажете, че наистина сте видели нещо от даден град трябва да се впуснете в него и да забравите, че сте турист. Опитайте да научите възможно най-много и винаги си водете бележки. Не на последно място - слушайте вашия гид, но ако не ви се ходи на някое място, просто отидете другаде

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко неща, които да направим в чужд град:

Източник на заглавната снимка: hdwallpaperstop.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори