5 неща, които да не правим в Тайланд

Няколко неща, които да не правим в Тайланд

Travel Steps 15409 03-04-2013

Както знаете обичаите са различни в страните по света. Има неща, които ние считаме за нормални, но в други части на земното кълбо са крайно неприемливи. Тайланд е изключително интересна държава, а в последните години се радва на голям чуждестранен интерес. Земетресението от 2004 година и последвалото го цунами сериозно се отразиха на туризма в Тайланд. Въпреки всички вреди по-малко от година след това нямаше и следа от природната стихия, връхлетяла остров Пукет и другите части на Тайланд. Преди да посетите някоя държава трябва задължително да се запознаете с местните нрави, особено ако става дума за държава от Югоизточна Азия. Културните различия са много, но сме избрали най-важните 5 неща, които да не правим в Тайланд. Нека да започнем!

 

1. Не критикувайте Царя на Тайланд

Тайландците изключително много обичат и ценят техния цар и семейството му. Той е изобразен на банкнотите в Тайланд и ако дори хвърлите монета или банкнота това се счита за накърняване честта на Царя на Тайланд и на семейството му. Никога не обиждайте него и не го критикувайте в присъствието на местни. Забранено е и да критикувате държавата и институции като цяло. Не навлизайте в подобни полемики и ако усетите, че разговорът отива в такава насока, най-добре е да прекратите или смените темата.

 

2. Не показвайте краката си

Краката са считани за едно от най-мръсните неща, според разбиранията в Тайланд. Счита се за голяма обида, ако покажете на някого краката си или пък да го прескочите. Не насочвайте краката си към тайландец. Обидно е и да насочвате крака към статуя на Буда. В Тайланд има много стриктен етикет относно соченето с пръст, здрависването и други подобни. Тайландците не се здрависват и никога не посягайте към тях с ръка. Недейте и да галите малки деца по главата - това също се счита за много обидно в Тайланд. Вместо това съберете ръце и леко се поклонете, когато искате да поздравите местен.

 

3. Препичане на слънце без горнище в Тайланд

Когато сте на плаж на остров Пукет или другаде из Тайланд жените винаги трябва да носят горнище. Препичането без горнище рядко може да ви донесе проблем с полицията, но това може да се стори обидно за местните. Особено в южните части на Тайланд. Най-добре го избягвайте, за да си спестите ненужни проблеми.

 

4. Носене на обувки в помещение

Може би това правило е тясно свързано с номер 2. Независимо дали влизате в храм или в дома на тайландец трябва да събуете обувките си. Климатът в Тайланд е хубав, така че няма да ви е студено на краката. Тайландците поддържат храмовете и домовете си чисти и сигурно това е причината да съществува такова правило, макар и неписано. Разбира се, не важи за бизнес сгради или когато сте на прием в дома на бизнесмен или търговец, освен ако домакинът не е изключително консервативен. Тайланд е туристическа дестинация и местните ще ви предупредят, ако на някое място трябва да свалите обувките си.

 

5. Не се изнервяйте и не викайте

Това е може би едно от най-важните правила за Тайланд. Що се отнася до това, Тайланд е доста различна от България. Местните рядко показват гняв към някой, а говоренето на висок тон и викането е почти изключено. Хората са спокойни и сдържани. Колкото и да сте ядосани от случка, не показвайте емоциите си, иначе рискувате хората срещу вас да останат с впечатление, че сте невъзпитан. Подобен род поведение няма да ви помогне да разрешите случая в Тайланд, даже напротив. Вие сте гости и чужденци в страната и при повишаване на тон на местен, той ще бъде доста обиден от вас. Стремете се да изгладите проблемите спокойно, без напрежение - тайландците са спокойни хора и ще бъдат склонни да ви помогнат.

 

Още информация за Тайланд

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 5 неща, които да не правим в Тайланд:

Източник на снимка: amazingplacesonearth.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори