Какво да правим през месец май?

Свежи идеи за разнообразен месец май

Travel Steps 5264 14-05-2014

Зимата окончателно си отиде дори и по високите върхове на българските планини. Същевременно природата започва да се съживява, а температурите да се увеличават. Въпреки това, времето не е много топло, а дъждовете са ежедневие. Началото на месец май ни зарадва с близо седмица почивни дни - идеалният момент за екскурзия някъде из България или чужбина, както и за малко планински туризъм. Природата из цяла България става по-красива и жива с всеки изминал ден, което кара много туристи да предпочетат планината за разходка през уикенда.

 

Витоша и Черни връх

Витоша е сред най-посещаваните планини в България. Главната причината за това е, че се намира непосредствено до София. Какво по-хубаво от това да имаш голяма планина на няколко минути от дома си? Много хора си мислят, че Витоша е малка планина, но това не е така. Е, разбира се ако се прави сравнение по площ между нея и Родопите, Рила и Пирин, Витоша е доста по-малка. Въпреки това, ще ви отнеме доста часове да обиколите най-интересните места в нея. Без да губим време ще се спрем директно на Черни връх. С височината си от 2290 метра е първенец на планината. Пътят до него е лесен дори и за неопитните планинари. Ако сте от София отделете един ден и предприемете това малко приключение. За целта ще са ви нужни хубави обувки и да стигнете до хижа Алеко - основният изходен пункт за изкачване Черни връх.

 

Време е за плаж!

Най-вероятно цяла зима сте си мечтали за лятото и момента, в който ще е достатъчно топло да отидете на плаж. Поне ние за това си мечтаехме през студените зимни дни. Е, това време настъпи. Естествено, температурите не са като през август - има още какво да се желае, но какво по-хубаво от това да откриете сезона още през месец май? За жителите на крайморските градове това ще е далеч по-лесно отколкото за останалите, които ще трябва да почакат още няколко месеца. Плажът през май месец има доста плюсове, сравнение с юли и август. На първо място спокойствието - няма тълпи от хора по плажовете, заведения с музика, която не е по вкуса ви и не на последно място - може да опънете кърпата си където поискате. Надали ще пречите на някой.

 

Разходки из паркове и градинки

През студените месеци, заведенията бяха единствените места, където може да се видите с компания. Ако все още излизате с приятелите си в затворени кафета, то е вече да го промените. Парковете са идеално място за разходки и прекарване на свободното време. Пейки има за всички, а известно време извън шумната градска обстановка ще ви се отрази наистина освежаващо! В София най-посещаваните паркове и градинки са определено Южния парк, Борисовата градина и Градинката пред Народния театър. Малките квартални градинки също са пълни с хора, така че какво още чакате?

 

Заведения на открито

Ако не сте почитател на разходките из планините, парковете или пък сте далече от Черноморието, то и за вас има майско предложение. Повечето заведения вече са изнесли отвън масички и столове, тъй като клиентите все повече искат да стоят на въздух, а не в затворено помещение (както през цялата зима). Защо да не прекарате известно време с приятели в някое кафе или бар, пиейки разхладителна напитка?

Сигурни сме, че има още много интересни неща, които може да правите през месец май. Най-приятно ще е, ако  всички предложения бъдат съчетани.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Какво да правим през месец май?:

Снимка: Столична Община, sofia.bg

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори