Какво е забранено в Саудитска Арабия?

Странни за нашите представи забрани са реалност в Саудитска Арабия

Travel Steps 15227 24-11-2012

Саудитска Арабия е една от най-консервативните държави в света. Жителите й са държани в клещите на така наречената "Религиозна полиция", която следи за спазването на ислямските закони. Освен законите, Саудитска Арабия има и едни от най-тежките наказания за тяхното прекрачване. Някои елементарни за нас неща, често биват наказани там със смърт.Тъй като Религиозната полиция не следи само саудитците, но и чуждестранните туристи е важно да се знае какво е позволено и какво е забранено в Саудитска Арабия, преди да се планува почивка в страната.

Какво е забранено в Саудитска Арабия?

 

10. Свети Валентин

В Саудитска Арабия е забранен празникът Свети Валентин и причината е съвсем проста - същата тази Религиозна полиция, за която става дума по-горе. Идеята идва оттам, че трябва да бъде възпрепятстван всякакъв контакт между двата пола преди брак. Свети Валентин е удобен случай за неженени двойки да си уредят среща и това Религиозната полиция иска да предотврати. На 14ти февруари е забранено да се продават всякакви неща, които са червени или имат форма, подобна, на сърце. Ако Религиозната полиция хване някой да пристъпва забраната, магазинът може да бъде затворен. Освен всичко на този ден е забранено ученичките да носят каквато и да било червена дреха или аксесоар. Ако на входа на училището бъде забелязано нещо в червено, няма да бъде допусната в сградата, докато не смени проблемния аксесоар или дреха.

 

9. Смесване на мъже и жени в обществото

Явно в пустинната държава е от изключителна важност мъжете и жените да се засичат в обществото възможно най-рядко, та да се налага това да е сред забранените неща в Саудитска Арабия. В голяма част от моловете е забранено да влизат компания само мъже или пък сам мъж. Позволено е да влиза мъж, придружен от жена, както и семейства. Под семейства се разбира и група от жени.В ресторантите има отделни помещения - такова за семейства и друго за сами посетители. Дори на ресторантите Макдоналдс има отделни опашки за мъже и жени, като естествено е забранено да има контакт между тях.

 

8. Киносалоните

Да, правилно прочетохте - в Саудитска Арабия за забранени киносалоните, освен ако не са в частни сгради. Местните са намерили частично решение на проблема, като тези живеещи близо до остров Бахрейн. Те често пътуват до Бахрейн през почивните дни, тъй като там законите са по-либерални и саудитците могат да употребяват алкохол или пък просто да отидат на кино.

 

7. Свинското месо

Като в повечето мюсюлмански държави, свинското е забранено в Саудитска Арабия. Ислямът забранява употребата на свинско, тъй като счита прасето за мръсно животно. Това, редом със забраната за алкохол е сред фундаменталните забрани в Исляма.

 

6. Музикалните училища

Въпреки че музиката не е забранена в Саудитска Арабия, в страната няма музикални училища. Дори в магазините и моловете не се пуска музика, за да не бъдат обиждани религиозните посетители. Въпреки забраните в Саудитска Арабия има ъндърграунд музикална култура. В страната има рок банди, както и рок концерти, но всички тези неща стават много потайно, за да не станат достояние на Религиозната полиция.

 

5. Спортът при жените

Повечето забрани в Саудитска Арабия, както разбирате, са съсредоточени върху жените и контактите между двата пола. За саудитцките жени е забранено да спортуват. В миналото е имало фитнеси само за жени, но те били затворени от Религиозната полиция. Саудитска Арабия срещна големи проблеми преди Олимпиадата в Лондон 2012г., тъй като Международния олимпийски комитет предупреди Саудитска Арабия, че ако нямат жени представители в Лондон ще бъдат изключени. В края на краищата успяха да намерят две състезателки. Едната живее и тренира  в САЩ.

 

4. Друга религия освен Исляма

Няма право да се изповядва публично друга религия освен Исляма. Библията е забранена, като дори са забранени всякакви християнски символи. Ако някой се откаже от Исляма или приеме друга религия наказанието е смъртна присъда.

 

3. Жените нямат право да работят

На жените им е забранено да се трудят в голяма част от сферите в Саудитска Арабия, където могат да работят мъже. На жените им е позволено единствено да работят като медицински сестри или пък учителки. Позволено им е отскоро да са касиерки в магазини за жени, както и в големи супермаркети, но трябва да бъдат напълно забулени.

 

2. Жените нямат право да пътуват свободно

В Саудитска Арабия е нужно да поискаш съгласие от свой роднина мъж за да пътуваш, ако си жена под 45 години. Те трябва да пътуват задължително със своя съпруг или баща или да им бъде дадено писмено разрешение. Някои семейства, обаче позволяват на жените пълна свобода на пътуване, както и напускане и влизане в Саудитска Арабия, но те в никакъв случай не са мнозинство.

 

1. Жените нямат право да шофират

В Саудитска Арабия никога не е било позволено жените да карат коли. Идеята зад забраната е, че ако жените имат право да шофират ще отсъстват повече от дома и няма да се грижат добре за домакинството и мъжете си. Освен това може да доведе до връзки с други мъже и не на последно място, за да карат жените трябва да не са с покрити лица.

Годишно се събират не голям брой жени за да протестират срещу този закон. Те рискуват не само да бъдат преследвани от Религиозната полиция, но и да загубят работата си. Някои жени са опитвали да изкарат шофьорска книжка и с учудване разбрали, че това е невъзможно. Проблемът бил, че в базата данни за жителите, можещи да вземат шофьорска книжка, фигурират само мъже.

 

Още странни закони по света:

Най-странните закони в света

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Какво е забранено в Саудитска Арабия?:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори