1000 метра в небесата или най-високият небостъргач в света

Ще има ли скоро нова най-висока сграда в света?

Travel Steps 6486 02-05-2014

Още от дълбока древност хората строят високи сгради. Вероятно този стремеж идва от желанието да покажат пред другите технологичния прогрес и богатството, с което разполагат. Най-добрия начин да го покажеш пред останалите е да извисиш някоя структура високо в небето. Колкото по-висока, толкова по-добре. Първи пример за това са масивните Пирамиди в Гиза, Египет. Височината на най-голямата, Хеопсовата пирамида, е била надмината чак в края на 19-ти век от Айфеловата кула. Това означава, че няколко хилядолетия никъде по земята, никой не е построил по-висока структура. Но нещата вече са различни. През 20ти век технологията бурно се развива и призът за най-висока сграда в света отива при различен небостъргач през няколко години. Когато в Дубай беше построен Бурж Халифа изглеждаше, че височината от 828 метра (над 300 повече от тогавашния първенец Тайпе 101 в Тайван) трудно би била достигната. Но това май е на път да бъде опровергано - на картата се нанася Kingdom Tower в Саудитска Арабия!

 

Kingdom Tower

За място на грандиозният строеж е избран град Джида. Той е вторият по големина град в Саудитска Арабия след столицата Риад и се намира на брега на Червено море. Намеренията на арабската държава изглеждат доста сериозни, тъй като строежът на Kingdom Tower вече е започнал. Първата копка е била на 1 април 2013 година и се очаква дейностите да продължат чак до 2019 година. Смята се, че небостъргачът ще притежава 160 етажа и ще струва на Саудитска Арабия 1.23 милиарда долара. Цената е огромна, но въпреки това е по-ниска от тази на Бурж Халифа, която струва милиард и половина.

Първоначалните планове били Kingdom Tower да бъде висока 1 600 метра, тоест да е висока една миля, но тази идея била бързо изоставена. Въпреки това, строителите са твърдо решени небостъргачът да е 1000+ метра висок. За момента точната височина, както по време на строежа на Бурж Халифа, остава загадка. Причината е, че саудитците не искат да бъдат изпреварени от друг проект в близко бъдеще. Ако приемем, че височината ще бъде 1000 метра, то кулата ще изпреварва с цели 173 метра небостъргача в Дубай.

 

Плановете около Kingdom Tower

Всъщност, Kingdom Tower ще бъде само малко парче от цялостния план на Саудитска Арабия за развитие на Джида. Подобно на Даунтаун Дубай небостъргачът ще бъде в центъра на огромен модерен комплекс. Предполага се, че цената на цялото начинание ще струва около 20 милиарда долара. Интересно е също така да се спомене, че дизайнерът на Kingdom Tower е същият, който е направил проект на Бурж Халифа.

 

Още за Саудитска Арабия

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 1000 метра в небесата или най-високият небостъргач в света:

Източник на компютърната графика на Kingdom Tower: gawkerassets.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори