Ком - Емине вече и на филм

Тази година ще бъде заснет филм за прехода Ком-Емине

Travel Steps 5434 28-07-2013

Ком-Емине е най-дългият маршрут у нас. Маршрутът е изцяло в Стара планина и преминава по цялата дължина на България. Общата дължина е между 650 и 700 километра. Името на маршрута идва от началната и крайната му точка - съответно връх Ком и нос Емине. Връх Ком е висок 2016 метра и се намира в западната част на България, почти до границата ни със Сърбия. Крайната точка е нос Емине, който е най-източната точка на Стара планина, мястото където планината просто свършва в отвесна скала, спускаща се към морето. Маршрутът Ком-Емине се смята за максимално изпитание на волята и издръжливостта на планинарите, най-вече за дългото време, което е нужно за покоряване на маршрута - около 25 дни.

 

История на Ком - Емине

Идеята за маршрут, свързващ най-източните и западни точки на Стара планина идва от основателя на туристическото дружество - Алеко Константинов. За първи път Ком - Емине е изминат през далечната 1933 година от Павел Делирадев. Дали заради политическата обстановка или трудността на прехода, маршрутът е изминат отново чак през 20 години по-късно - през 1953 година. Първото зимно покоряване е през 1961 година, като маршрутът е изминат на обратно - от Емине към връх Ком.

 

Филм за Ком-Емине

Настоящата 2013 година ще бъде запомнена в историята на маршрута Ком-Емине, като годината, в която преходът ще бъде записан и увековечен. Смята се, че преходът ще отнеме около 18 дни, а към организираните туристи ще се присъедини и режисьорът на филма Никола Барбов. Към днешна дата - 28 юли, участниците в Ком-Емине 2013 трябва да са някъде между хижа Тъжа и старата хижа Бузлуджа.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Ком - Емине вече и на филм:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори