Направи си сам: джобен котлон за планина

Няколко лесни стъпки и ще имате малък котлон за планина.

Travel Steps 4871 25-11-2013

Обикаляйки из интернет пространството случайно попаднах на едно много интересно клипче. На него се обясняваше как да си направиш собственоръчно малък, джобен котлон за планината. Стори ми се интересно и проверих дали работи. След половин час майсторене котлонът се получи. Котлонът се прави по лесен начин и то с подръчни средства. За гориво момчетата от клипа използват чист (95%) спирт, който може да купите от всяка аптека. Цената му в България е между 90 стотинки и 1 лев.

Какво е нужно?

  • Алуминиева кутийка от бира или безалкохолна напитка
  • Нож
  • Ножица
  • 30 минути свободно време

 

Стъпка 1:

За да направите котлончето ви е нужна алуминиева кутийка от бира или безалкохолна напитка. Преди да започнете същинското рязане трябва да премахнете горната част на кутийката. Пробвайте да я отрежете с нож, но внимавайте да не продупчите тънкото алуминиево тяло на кенчето. На клипа изглежда много лесно, но на практика не е така. Алуминият е доста твърд и в краен случай може просто да направите няколко разреза и да го огънете навътре. Ще свърши работа.

 

Стъпка 2:

За да стане котлончето ви "джобно" ще трябва да отрежете средната част на кутийката. Премерете 3-4 сантиметра от долния ръб и отрежете с ножица. За прецизен разрез първо направете лека следа с нож върху алуминия, по който после да режете с ножицата. Имайте предвид, че колкото е по-голям котлона, толкова повече гориво ще харчи.

 

Стъпка 3:

Ред е и да отделите горната част. Тя трябва да е със същата височина като долната. За да определите този размер наложете вече отрязаната долна част така, че мястото на разреза да съвпада с ръба на горната част. Отстранете ненужния алуминий с ножица.

 

Стъпка 4:

За да се превърнат двете алуминиеви части в котлон трябва да ги съедините. Преди това трябва да направите обаче малко място, откъдето да излиза пламъкът. За целта хванете с два пръста от вътрешната страна горната алуминиева част и натиснете отгоре с ножа, за да огънете алуминия. Придвижете на един пръст разстояние и повторете, докато не обиколите цялата алуминиева окръжност. Натискайте по-силно в долната част, отколкото в горната. Когато приключите съединете двете части. При нужда приложете малко сила, за да сложите горната в долната част.

 

Стъпка 5:

Вече всичко е почти готово. Преди да завършите котлончето е нужно да продупчите малка дупка в горната му част, за да има откъде да влиза кислород. Дупчицата трябва да е съвсем малка, затова натиснете леко с върха на ножа, без да прилагате много сила. Внимавайте да не направите голям разрез и да провалите измайстореното до момента. След като дупчицата е направена и вашият котлон е готов за употреба.

 

Моментът на изпробването

След изпълнението на горните стъпки изпробвайте саморъчно направеното котлонче. Сипете малко от чистия спирт (около 30 мл.) и го запалете със запалка или кибрит. Кибритът е по-безопасният начин. Изчакайте малко, докато се разгори огъня и отстрани започнат да излизат пламъци. Поставете върху котлона метален съд с вода и изчакайте.

Пробвах да запаля котлона и с по-слаб алкохол, но не стана. Не се разгоря огъня. Водата, нужна за един чай (около 250 мл.) завря за 2:40 минути, а литър вода завря за между 12 и 13 минути. За двете завирания бяха изразходвани около 50 милилитра чист спирт.

 

Видео клип за направата на котлончето

Може да видите с очите си как да превърнете алуминиева кутийка в котлон за планина в този клип:

 

Още интересни идеи за планината

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Направи си сам: джобен котлон за планина:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори