Къде да отидем на планина през лятото - Продължение

Още три забележителности, които да посетите през лятото

Travel Steps 6394 09-08-2014

Време е да продължим нашето пътешествие из прекрасните природни забележителности на България. Без съмнение лятото е най-добрият сезон за планински преходи, така че не трябва да губим време! Трудно ще е да бъдат обиколени всички красоти ако имате на разположение само уикендите и затова решихме да подредим в списък част от най-интересните планински забележителности в България. Предишните ни предложения може да видите в статията Къде да отидем на планина през лятото.

 

1. Вазовата екопътека

Съвсем близо до София се намира едно много красиво и леснодостъпно място - Вазовата пътека. Маршрутът носи името на Иван Вазов, тъй като той често пътувал с влака от София до района на Гара Бов. Обграден от спокойствието на планината Вазов създавал част от своите незабравими пътеписи. Интересен факт е, че прототипът на Дядо Йоцо от разказа "Дядо Йоцо гледа" е живял на това място. В района на Вазовата пътека се намира и Злият камък, откъдето Дядо Йоцо е "гледал" минаващия край река Искър влак.

 

Вазовата пътека - маршрут

Маршрутът е лек и е идеален за кратка разходка през уикенда. Продължителността му е около 1:30 часа и започва от Гара Бов. По пътя ще преминете и през малкия водопад Скакля, който в късно лято и ранна есен и пресъхнал. Когато стигнете горната част на Вазовата пътека - близо до село Заселе, пред вас ще се открие прекрасна гледка към околностите на планината Понор. Подробна информация ще откриете в Маршрути в Стара планина: Вазовата пътека.

Още за Вазовата пътека може да прочете в По стъпките на Вазов: Вазовата пътека

 

2. Връх Вихрен

Следващото ни предложение е най-високият връх в Пирин - връх Вихрен. Той е висок 2914 метра, което го нарежда на трето място на Балканския полуостров. Важно е да споменем още в началото, че Вихрен е смятан за един от трудните за покоряване върхове в България. Представлява солидна мраморна пирамида, извисяваща се гордо над околните върхове. Стръмните му склонове се виждат от далече, което прави върхът много различим.

 

Маршрути за изкачване на връх Вихрен

Най-популярният маршрут за изкачване на Вихрен започва от хижа Вихрен, до която има асфалтов път. Още когато погледнете към върха ще видите огромната пирамида, която сякаш е надвиснала над вас. Вихрен изглежда далечен, отделен от останалите върхове и много масивен. Маршрутът до него ще ви отнеме около 2:30 - 3 часа, а когато го достигнете ви чака спираща дъха гледка към околните върхове, езера, както и към прочутата седловина Кончето. Подробно описание на маршрута ще откриете в Пирин: Маршрут до връх Вихрен - южна страна.

 

3. Райското пръскало

Стигаме и до третото ни предложение, а именно - Райското пръскало. Райското пръскало е най-високият водопад в България и на Балканския полуостров. Висок е 124,5 метра и се намира в Природен парк Централен Балкан. По-точно местоположението му е в резерват Джандема, който е смятан за едно от най-живописните места в България. Водите на Райското пръскало идват от подножието на най-високият връх в Стара планина - Ботев (2376 метра). Най-популярният маршрут започва от Калофер и води до хижа Рай. Продължителността му е около 4 часа, което трябва да се вземе в предвид, когато планирате маршрута си, тъй като по всяка вероятност ще трябва да пренощувате в хижата. Посещението на Райското пръскало е подходящо да бъде съчетано и с изкачване на връх Ботев. Пътят до него от хижа Рай е около 3 часа и минава край водопада.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Къде да отидем на планина през лятото - Продължение:

Автор на снимката на Райското пръскало: Polina Ivanova

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори