Къде да отидем на планина през лятото

Три забележителности в България, където да отидете през лятото.

Travel Steps 7342 18-07-2014

Тази година астрономическото лято дойде, но ние така и не го усещаме все още. Температурите плахо минават 20 градуса, а лятното синьо небе е закрито от гъсти тъмни облаци. Въпреки всичко летният сезон е най-добрият през годината и въпреки по-ниските от обичайното температури, по-добри условия надали ще има. Предвид тези факти сме подбрали няколко забележителности в България, които са подходяща дестинация, дори времето да е колебливо. Преходите не са дълги, а местата изобилстват от туристи. Разбира се, не на последно място местата са изключително красиви и заслужават да се бъдат посетени. Продължение на статията с още летни предложения може да прочетете в Къде да отидем на планина през лятото - Продължение.

 

1. Връх Мусала

Започваме от връх Мусала в Рила. Мусала е най-високият връх в България и на Балканите, но това не означава, че е най-трудният за изкачване. Всъщност, той е сравнително лесно достъпен и преходът до него не е дълъг. Връх Мусала е висок 2925 метра и най-подходящото място за начало на вашия преход е курорта Боровец. Оттам се качвате на лифта, който ще ви отведе до хижа Ястребец, като по този начин ще си спестите няколко часа труден преход по склоновете на Рила. Вашата следваща спирка е хижа Мусала, където ще зърнете и първите езера от групата на Мусаленските езера. Преходът от хижата до връх Мусала е около 3 часа. Преди да стъпите на най-високият връх на Балканския полуостров ще се насладите на красотите на Рила, на няколко от нейните езера и зашеметяващите гледки към околните на Мусала върхове. От самия връх, пък ще видите например Маричините езера - един от изворите на най-пълноводната река в България Марица, а още на юг, в далечината ще видите острите като зъби върхове на Пирин.

Летни маршрути до връх Мусала

Още за връх Мусала:

 

2. Седемте рилски езера

Много пъти сме писали за Седемте рилски езера, тъй като това безспорно е най-посещаваната езерна група у нас. Езерата, както повечето туристи ги наричат, се намират в Рила, също като връх Мусала, но в различен дял на планината. Разположени са на височина между 2100 и 2500 метра. Най-близкото населено място е Сапарева баня, откъдето поемате по асфалтов път, криволичещ нагоре по планината. Той ще ви отведе от долната станция на лифт, близо до хижа Пионерска. Има два начина да стигнете до района на хижа Рилски езера и Седемте рилски езера - чрез лифта или пеш. Преходът пеша е около 1 час и е с умерена трудност. Все пак, ако сте начинаещи планинари, не искате да губите време и искате да останете повече край Езерата, по-добрият вариант за вас е да е лифта. Въпреки това, алтернативният маршрут не е за изпускане тъй като за около час ще стигнете до същото място, а през това време ще се насладите на тишината на гората и красивите рилски пейзажи. От хижа Рилски езера започва интересната част от маршрута. Най-горното езеро е Сълзата и от височината до него се открива прекрасна гледка към целия циркус на Седемте рилски езера. Преходът до Сълзата е около 3 часа, а пълната обиколка на Седемте рилски езера е 5:30 - 6 часа.

Маршрути до Седемте рилски езера

Още за Седемте рилски езера

 

3. Черни връх

Стигаме и до нашето трето предложение къде да отидем на планина през лятото. Както сигурно знаете, Черни връх е най-високият връх във Витоша. Висок е 2290 метра, което го прави достъпен през почти цялата година. Витоша е специфична планина, сравнително малка е и дори в студените зимни месеци високите й части са подходящи за туризъм. През лятото Черни връх е посещаван от голям брой туристи, а особено през уикендите често се вият дори опашки нагоре към върха, но не се притеснявайте за това - Витоша има място за всеки желаещ да я посети! Обичайният маршрут до Черни връх започва от хижа Алеко и е с продължителност около 1:30 часа. Преходът не е труден и е подходящ дори за хора, които за първи път изкачват планина. Самият Черни връх също не е типичният връх, ами представлява широка поляна с много за сядане и места, където да похапнете. Има също така и чайна, в която ще откриете освен различни напитки ами и вкусни супи и ястия.

Маршрут до Черни връх

Още за Черни връх

 

Още туристическа информация

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Къде да отидем на планина през лятото:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори