Няколко места, които да посетим в Централна България

Научете повече за едни от най-големите забележителности в България

Travel Steps 10098 08-05-2015

Централна България е сред най-красивите кътчета у нас. Там се намира величественият връх Ботев, а под него една от гордостите на България - Розовата долина. Освен с природа Централна България ще ни впечатли и с богатото си културно наследство. Тук се намират възрожденски центрове като Панагюрище и Копривщица, както и родните места на Левски и Ботев.

 

Райското пръскало

Райското пръскало е най-високият водопад в България и на Балканския полуостров. Височината му е 124.5 метра и е част от Национален парк Централен Балкан. Районът около Райското пръскало е един от най-живописните у нас и името му въобще не е случайно. Край водопада се намират така наречените Райски скали, които са предпочитано място за скално катерене у нас. В подножието пък е хижа Рай, една от най-посещаваните хижи у нас, а поляните около нея лятно време често са пълни от туристи.

Райското пръскало е най-красив през пролетта и лятото. Вероятно най-очаровани от водопада ще останете ако го посетите през месец май. Тогава снеговете във високите части на Стара планина вече се топят и Райското пръскало е най-пълноводен.

 

Етъра, Габрово

Точно от другата страна на Стара планина (северната) се намира едно от най-забележителните кътчета в България - Етъра. Ако посещавате Габрово или Велико Търново, задължително трябва да са отделите няколко часа за разходка из Етъра. Павираните улици из комплекса ще ви пренесат във времето на Възрождението. Това е единственото място в България, където може да разгледате народна техника работеща чрез вода. През 19-ти век българските занаятчии впрегнали водата, за да ускорят работата си. В Етъра ще видите как се изработват на ръка различни сечива, инструменти и как се мели брашно чрез силата на водата. Особено интересна е архитектурата на комплекса, която пресъздава българската архитектура от средата на по-миналия век.

 

Копривщица

Копривщица е едно от местата в Българи, в които българщината е най-силно вкоренена. Градът е люлка на борбата за освобождение, а в нея са родени редица българи, които по-късно са станали основоположници на българската наука, политика и култура. Копривщица е родила и много герои, прославили града и България в борбата за освобождение и в войните, които страна води след това. На един от мостовете в Копривщица избухва Априлското въстание, дало решителен тласък и преброило дните на османско робство.

Копривщица е идеалното място както за еднодневна разходка, така и за няколкодневна почивка. В града има много традиционни ресторанти, в които да опитате различни типични само за Копривщица ястия. Навсякъде из града има музеи - като например къщите на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Ненчо Ослеков и Лютовата къща.

 

Панагюрище

Също като Копривщица, Панагюрище е възрожденски център на България. Двата града се намират на само 40 километра един от друг, което означава че може да ги разгледате заедно. Панагюрище е известен най-вече с Панагюрското златно съкровище, което е една от гордостите на България и богатото й културно наследство. В Историческия музей на Панагюрище ще може да разгледате експонати от времето на Траките, Римската империя, а целият втори етаж отделен за Възраждането и историята на България след Освобождението. Освен експонатите впечатление прави и самият музей - той е нов, добре поддържан и с приятна атмосфера.

Освен него в Панагюрище ще видите къщите-музеи на редица бележити българи, една от които е Райна Княгиня.

 

Карта на Райското пръскало, Етъра, Копривщица и Панагюрище

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко места, които да посетим в Централна България:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори