Милфорд Саунд - бижуто на Нова Зеландия

Милфорд Саунд е сред най-големите забележителности в Нова Зеландия

Travel Steps 8140 15-11-2014

Днес ще ви разкажем за едно райско място, което буквално се намира на другия край на света. Името му е Милфорд Саунд (Milford Sound) и е на територията на Нова Зеландия. Милфорд Саунд е фиорд, дълбоко прорязал цели 15 километра в сушата. Освен "звук" думата "sound" на английски значи и тесен пролив, което е грешно определение за мястото, тъй като макар и с големи размери, Милфорд е по-малък от пролив. Думата, която го описва най-добре е фиорд, но Саунд вече се е наложило като негово "второ" име.

 

Какво е фиорд?

Фиордите са тесни морски заливи, заобиколени от високи, стръмни скали и навлизащи дълбоко в сушата. Думата е с норвежки произход, а Норвегия е известна с многото на брой фиорди по крайбрежието си. Там се намира вторият по големина фиорд в света - Согнефьорд, а най-големият е на крайбрежието на Гренландия. Дълбочината му е 1450 метра, дължината му е 350 километра навътре в сушата и името му е Скорсби. Фиордите дължат съществуването си на леда, който в течение на много години е дялал малко по малко скалите, докато не прореже дълбоко сушата. След оттеглянето на ледовете, под тях се разкрила уникалната красота на фиордите.

 

Милфорд Саунд - бижуто на Нова Зеландия

Милфорд Саунд е сред най-големите забележителности на Нова Зеландия. Около 1 милион туристи посещават фиорда всяка година. Неговата отдалеченост го е предпазил от човешки очи десетилетия наред, което допринесло за запазването на местната флора и фауна. В допълнение то е най-влажното място в Нова Зеландия и едно най-влажните в света. Благодарение на дъждовете във фиорда са се образували множество водопади. Някои от тях са временни, а други поддържат струя през цялата година. Някои водопади падат от такава височина, че водите им не достигат директно океанските води на фиорда. Причината е, че вятърът отнася струята и разпръсква водата във въздуха.

 

Флора и фауна край Милфорд Саунд

Острите и високи скали, впечатляващите водопади и красивите пейзажи не са единственото нещо, което ще ви грабне погледа в Милфорд Саунд. Нова Зеландия се намира достатъчно на юг, за да пребивават пингвини и тюлени. Освен тях във фиорда и водите около него живеят различни видове делфини, а ако имате късмет може дори да зърнете китове. Разбира се, това съчетание на диви животни отново е в следствие от малкото човешко присъствие в района.

 

Още за Нова Зеландия

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Милфорд Саунд - бижуто на Нова Зеландия:

Снимка на Милфорд Саунд: backpackingmatt.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори