Странни музеи - Музей на мъченията в Амстердам

Или какво още може да види един посетител на Амстердам

Travel Steps 4647 05-03-2014

Когато някой спомене думата "музей" първата ни асоциация е музей свързан с историята или природните науки. Но има и едни различни музеи, които нямат нищо общо с типичните места, които туристите посещават в един град. Вече сме ви говорили за музея Мютер във Филаделфия, Съединените щати. Оставаме на същата тематика, но се местим от другата страна на Атлантика, а именно в Холандия. Представяме ви Музеят на мъченията в Амстердам, Холандия!

 

Музей на мъченията в Амстердам, Холандия

Лалета или мъчения? - Коя е първата ви асоциация, която буди съзнанието ви когато помислите за Холандия? Холандия отдавна не е държава, която предоставя на посетителите си еднотипни забавления и забележителности. Наред с легализираната марихуана в страната и Улицата на Червените фенери, Амстердам изобилства от нетипични за другите държави места. Тръгваме по улиците на града, преминаваме през множеството канали и поемаме към улица Singel 449. Там виждаме малък остъклен вход и едва забележима табела показваща, че тук се намира Музея на мъченията.

 

Музеят представлява лабиринт от малки тъмни стаичките, подсилващи мрачното усещане докато сте вътре. Във всяка от тези стаи има един или два уреда за мъчения, като някои са зад стъкло, но повечето могат да бъдат докоснати от посетителите. До всеки уред за мъчение има подробно описание на няколко езика за какво се използвам, по кое време и друга интересна информация.

 

Експозиция в Музея на мъченията в Амстердам

Из малките стаички на музея ще откриете всякакви видове уреди. Като се започне от "по-популярните" гилотина, дъба и така нареченият "позорен стълб"  до по-малко известни уреди като например такива за притискане на палците. Други експонати, които може да разгледате са ужасяващите инструменти люлката на Юда, маската на позора, колела за мъчения или пък желязната девица. Повечето от експонатите в Музея на мъченията са репродукции, възстановени от сведения в стари книги, но някои са напълно автентични.

 

Как да стигнем и каква е цената за Музея на мъченията

Музеят на мъченията в Амстердам се намира на улица Singel 449. Работното му време е всеки ден от 10 сутринта до 11 вечерта. Цената за посещение е 5 евро за възрастни и 2.50 евро за деца. На снимката виждате как изглежда музея отвън. Това ще ви помогне доста, тъй като малкият вход лесно може да бъде подминат.

 

Още от поредицата "Странни места по света":

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Странни музеи - Музей на мъченията в Амстердам:

Снимка на Музея на мъченията в Амстердам: http://en.wikipedia.org/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори