Най-цветните градове в света

Вилемстад, Вроцлав, Санторини и Ла Бока - пъстрите и цветни места

Travel Steps 6056 09-10-2014

В наше време градовете често са оприличаване като "бетонена джунгла". Мегаполиси като Ню Йорк и Токио изглеждат еднакви - високи небостъргачи, стъкло, бетон и стомана навсякъде. А какво да кажем за Пекин - градът е толкова замърсен, че жителите му ходят с маски, а слънцето почти не се вижда. Но има и такива градчета, които са пъстри и разноцветни. Градове и квартали, които са различни и благодарение на това радват окото на посетителите си.

 

1. Вилемстад, Кюрасао

Кюрасао е малък тропически остров насред Карибския басейн. Неговата столица Вилемстад е част от Списъка на ЮНЕСКО, което дължи на красивата си централна част. Архитектурата е в колониален стил, с типични за Холандия сгради. Защо Холандия? - Отговорът е прост - Кюрасао е владение на Холандия, най-големият от всички холандски владения в Карибско море. Преди повече от век островът е служел като разпределителен пункт за търговия на роби от Африка. Страната е бедна, а за икономика трудно може да се говори. След премахването на робството нещата се задълбочават и част от населението емигрира. Нещата се променят, когато в залива Маракаибо е открит нефт през 1924 година. Оказва се, че мястото идеално за построяване на рафинерия, а столицата Вилемстад - перфектното пристанище за танкери. Холандия се възползва от тези дадености и инвестира нужното, за да заработи нефтената индустрия. В средата на 80-те години кралството продава на Кюрасао за 1 холандски гулден.

 

2. Вроцлав, Полша

От тропическия Карибски басейн се прехвърляме до не толкова тропическата Полша. Климатът обаче няма значение, тъй като притежава един от най-цветните градове в Централна Европа - Вроцлав. Градът е четвърти по големина в страната с население от над 600 000 души и столица на област Силезия. Вроцлав е в сърцето на Европа, което до голяма степен го е предпазил от нашествия и така са се съхранили културните и исторически ценности на града. Той е важен център за туризма, а любимо място за посетителите е старата му част.

 

3. Санторини, Гърция

Следващото разноцветно място е приказният остров Санторини. Той се намира в Егейско море и е известен с две неща - вулканичното си минало и красотата си. За първото можем да кажем, че преди 3400 години вулканът Санторини изригва с такава чудовищна сила, че унищожава почти целия остров. Централната част се пълни с вода, а в днешно време там виждаме малък активен вулкан на остров Неа Камени, който свидетелства, че вулканът Санторини е още буден. Смята се, че експлозията е една от най-мощните в човешката история и е причина за изчезването на критско-минойската цивилизация. Сега, Санторини и популярна туристическа дестинация и една от най-големите забележителности в Гърция. Архитектурата е гръцки стил, а преобладаващия цвят е белият. Редом с него може да видим и къщи боядисани в синьо, оранжево и жълто. Разноцветните сгради са още по-красиви по-залез слънце, когато златистите лъчи, заедно с осветлението придават допълнително великолепия на острова.

 

Още за Санторини и Гърция

 

4. Ла Бока - Буенос Айрес, Аржентина

Кварталът Ла Бока е смятан за най-старият в столицата Буенос Айрес. Тук, в края на 19-ти век пристигат европейски изселници главно от Италия и град Генуа. Централната улица Каминито, която в превод от испански означава "малка уличка" удивлява посетителите с разнообразните пъстри цветове на сградите наоколо. Няма определена цветова гама на боята, а на някои къщи всяка от стените е боядисана в различен (ярък) цвят. Преобладаващите багри са жълтото и синьото - все пак Ла Бока е домът на един от най-обичаните клубове в света - Бока Хуниорс.

 

Повече за Буенос Айрес и Аржентина

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-цветните градове в света:

Снимка на Вилемстад, Кюрасао: wikipedia.org

Снимка на Вроцлав, Полша: hdnewwallpapers.com

Снимка на Санторини, Гърция: Flickr / Edward Dalmuder

Снимка на Ла Бока, Буенос Айрес: http://aupaysdutango.unblog.fr/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори