Най-дългите полети в света

Кои са най-дългите самолетни полети в света?

Travel Steps 8891 27-03-2015

Ще започнем от далече. На 17 декември 1903 година се случва едно събитие. Събитие, без което, нашият съвременен живот би бил просто невъзможен. На тази дата Братя Райт осъществяват първият полет с "апарат по-тежък от въздуха". Двамата братя изпълняват стремежа на поколения хора преди това - желанието да се отделят от земята и да имат свободата на птиците. Първият полет трае едва 12 секунди и с Орвил Райт изминава само 37 метра. Но това няма никакво значение, тъй като двамата братя отключват напълно нова страница в човешкото развитие и променят света. Завинаги.

Сто години по-късно виждаме самолетите навсякъде. Поглеждаш през прозореца и нещо беличко, високо в небесата отразява слънчевите лъчи. Днешната статия е за хората, които обичат далечните дестинации и дългите полети. Защото те определено не траят 12 секунди. Както знаем на Земята има само 25% суша, което значи, че някои от дестинациите са достъпни само със самолет и то след дълги полети.

 

3. Полет EK 215: Дубай - Лос Анджелис

Разстояние: 13 420 км.

През последните две десетилетия Дубай и Обединените арабски емирства не се превърнаха само в туристически център. Малкото емирство е една от ключовите транспортни точки. През Дубай минават вече почти всички полети на изток - Япония, Китай, Югоизточна Азия и Австралия. Полетът не е за хора, които имат непоносимост към стоене на едно място или страдат от клаустрофобия, тъй като той трае цели 16 часа и 35 минути. Самолетът излита от Дубай и поема на север, за да премине Северния полюс и после да се спусне "надолу" към Лос Анджелис.

 

2. Полет DL 201: Йоханесбург - Атланта

Разстояние: 13 582 км.

Още един дълъг полет до Съединените щати. Този път той свързва най-големият град в Южна Африка - Йоханесбург с Атланта, Джорджия. За целта се използва модифициран Боинг 777 с название 200LR. Буквите LR идват от "Long Range", което в превод от английски значи "далечно разстояние". Този модел самолети държи и световния рекорд за най-дълъг полет. Полетът от Йоханесбург до Атланта продължава 16 часа и 55 минути. Полетът директно прекосява Атлантическия океан по диагонал и достига до щата Джорджия.

 

1. Полет QF 7: Сидни - Далас

Разстояние: 13 804 км.

Стигаме и до най-дългия полет в света в момента. Казваме "в момента", защото до ноември 2013 година, едва преди няколко месеца имаше линия, която беше по-дълга от тази между Сидни и Далас, Тексас. Полетът е едва с 222 километра по-дълъг от този между Йоханесбург и Атланта, но същевременно времетраенето му е по-малко - 15 часа и 25 минути. Прекосява Тихия океан по почти права линия и стига международното летище на близкия до Далас град - Форт Уърт. Самолетът, изминаващ огромното разстояние е Боинг 747-400ER - модифициран модел на легендарния Джъмбо джет. В света има само 6 такива самолета, като всичките са собственост на Qantas Airways - Австралийската компания, предлагаща полета от Сидни до Далас.

 

Още за Тексас

 

Интересен факт за полетите

Един доста интересен факт или може би трик. Разписанията на самолетите не са случайни, особено при най-дългите полети. Те са съобразени с времевите зони и по този начин "пестят време". Как става това? Когато летят на изток пилотите използват ефекта на силните въздушни течения, които "бутат" самолета. Също така, благодарение на разликата във времевите зони когато лети на изток, самолетът каца едва няколко часа по-късно. Например полетът от Сидни до Далас е над 15 часа, но когато излети в 16 часа следобед, той ще пристигне в Далас в 14 часа на обед. Така пътниците на практика пристигат 2 часа преди да са излетели от Сидни.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-дългите полети в света:

Снимка: flightonabudget.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори