Най-екологичните градове в света

Кои са най-екологичните градове в света?

Travel Steps 5005 12-06-2015

Екологично чисти градове - към това се стремим всички ние. Всеки иска въздухът в града, където живее да е чист, свеж и приятен, но не навсякъде е така. Ако трябва да сме честни, в България нещата са доста добре - планините, въздушните течения и разбира се зеленината ни осигуряват доста чист въздух. Антирекордьори в това отношение са мегаполисите в Китай, Япония, Северна и Южна Америка. Едно от най-неприятните неща се случват в китайската столица Пекин - смогът там е толкова наситен, че на места има билбордове със снимки на слънцето. Но има и други места по планетата, където смогът е само рядко явление, а кадрите от Пекин повод за възмущение. Подбрали сме 5 от най-екологичните градове в света и се надяваме скоро и някой нашенски град да попадне в класацията. Какво мислите възможно ли е това? - споделете мнението си в коментарите.

 

Ванкувър, Канада

Започваме ударно нашата класация с Ванкувър, Канада - град с население близо 600 хиляди жители. Канадците са си поставили високата цел през 2020 година да се превърнат в най-екологичният град в света. И всичко изглежда, че върви по план. Ванкувър получава около 90% от нужната енергия от водноелектрически централи, като същевременно има опит и с други възобновяеми източници - слънчеви батерии и вятърни централи. Друг плюс на канадския град са развитият градски транспорт и велоалеите, чиято дължина е около 400 километра. За справка, в два пъти по-голямата София алеите са с обща дължина 28 километра - няма и 10% от тази във Ванкувър.

Всички тези фактори помагат на космополитният Ванкувър да бъде  с най-ниски въглеродни емисии на човек. Нещо повече - канадците искат до 2020 година да ги намалят с още 33%! Нещо, за което Ванкувър може да помисли са електрическите коли. Те са крайно малко, а станциите се броят на пръсти. Властите смятат, че това ще се промени. Прогнозите сочат, че през 2020 година електрическите автомобили ще съставляват 15% от продажбите на нови коли.

 

Коритиба, Бразилия

Бразилия е една от най-бързо разрастващите се икономики в света. За разлика от Китай, където повечето градове дължат развитието си на милиони тонове изгорели газове, в Коритиба имат друга идея. Още през 70-те години на миналия век властите разработват дългосрочен план за развитие на града. Акцентира се на повече зелени площи и чиста среда. Когато е взето това решение на глава от населението се е падало само 1 кв. метър зелена площ, сега тази цифра е нараснала до над 52. Посадени са милиони дървета и са създадени десетки паркове и горски площи.

Жителите на Коритиба също допринасят за благото на града. 90% от тях рециклират 2/3 от боклука си всеки ден, а любопитна програма им позволява да заменят боклука за нови продукти. Дано в скоро време и другите градове в Бразилия постигнат баланса на Коритиба.

 

Сан Франциско, Съединени щати

Интересен представител сред най-екологичните градове в света е Сан Франциско. Той е сред най-космополитните градове в Съединените щати, а както знаете това обикновено противоречи на екологията. Но това не се отнася за Сан Франциско, който притежава изключително добри показатели за чистотата на въздуха и управлението на боклука. Около 77% от отпадъците на града се рециклират, а 20% от градските площи са паркове. За разлика от Ванкувър, Сан Франциско е много напред що се отнася до електрически автомобили. Плановете са да бъдат изградени близо 3000 станции за зареждане на електрически автомобили, а към наши дни бройката на тези автомобили да над 1000 и още 5000 хибридни.

 

Осло, Норвегия

Северна Европа винаги е била пример за чистота и не е изненада, че Осло е сред най-екологичните градове в света. Из града са интегрирани "умни лампи", които светят само когато има нужда и съобразено с моментния трафик. Също така част от отоплението на Осло се осигурява от био метан, получен от разлагането на отпадъци. Амбициите не свършат дотук - норвежците искат до 2030 година да намалят с допълнителни 50% въглеродните емисии на града.

В града безшумно обикалят около 2000 електрически автомобила, а за тях са изградени над 400 станции за зареждане. Електрическите возила имат и много привилегии - безплатно паркиране, освобождаване от данъци (Които, впрочем, са много в тази част на Европа), както и възможност да се движат в лентите на градския транспорт.

Не на последно място 80% от енергията в Осло е възобновяема. Нещата не приключват дотук - столицата на Норвегия иска през настоящото десетилетие да захранва 100% от отоплението си чрез възобновяеми източници.

 

Копенхаген, Дания

Макар на първо място Копенхаген не може да бъде определен за победител, тъй като в тази класация не е възможно да има губещи, а и по някои категории предишните градове печелят. Столицата на Дания напълно заслужава мястото си сред най-екологичните градове в света, най-вече заради огромното количество велосипеди. Населението на Копенхаген е горе-долу колкото това на София - 1,2 милиона, а 1/3 от тях се придвижват с велосипеди до работа. За целта са изградени са над 350 километра велоалеи, а целта на властите е до 2015 година броят на велосипедистите да нарасне до 50% от населението на града.

Дания е най-големият производител на енергия от вятъра, а от своя страна тази енергия захранва 19% от нуждите на страната. Изградената наскоро централа Анхолт е съставена от 111 турбини с обща мощност 400 мегавата. Тя дава допълнителни 4% електричество. Целта на Копенхаген е до 2025 година да се превърне в първата столица, която не изпуска абсолютно никакви въглеродни емисии. Затова управляващите за наложили задължителни зелени площи на покрива но новопостроените сгради. Също така се предвижда изграждането на паркове с площ половин футболно игрище. По този начин към 2015 година всеки жител на Копенхаген ще има зелена площ на разстояние не повече от 15 минути пеш.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-екологичните градове в света:

Снимка на Копенхаген, Дания: http://www.kaleidic.org/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори