Най-красивите езера в света

Представяме ви розовото езеро Хилиър, Плитвишки езера и Лаго ди Комо

Travel Steps 10874 17-04-2016

Езерата са едни от любимите ни чудеса на природата и затова решихме да ви разкажем повече за най-красивите езера на планената. На всеки континент има прекрасни места, които заслужават внимание и за да не става списъкът прекалено дълъг ще разделим темата в няколко поредици. В първата статия ви представяме Хилиър, Плитвишки езера и Лаго ди Комо.

 

Хилиър, Австралия

Вероятно не сте чували за езерото Хилиър. То се намира на територията на Западна Австралия и удивителното при него е, че цветът му е ... розов! Езерото е на територията на малък остров, част от архипелага Решерш, намиращ се на около 50 километра от бреговете на Австралия.

Езерото Хилиър е открит през 1802 година, когато експедицията, водена от английския изследовател Матю Флиндърс, се качва на най-високата точка на острова. Разбира се, веднага направили впечатление розовите води на езерото. Капитанът на кораба взел вода от Хилиър и открил, че тя е доста солена.

Не е ясна точната причина за розовия цвят на езерото Хилиър, но хипотезите се въртят около микроорганизми, живеещи във водата или минерали, разтворени във водата. Интересно е да се подчертае, че водата самата вода на езерото е розова. Тоест, ако я прелеете в съд, тя няма да промени цвета си.

 

Плитвишки езера, Хърватска

Съвсем близо до България се намират едни от най-красивите езера в света - Плитвишки езера в Хърватска. Районът е обявен за национален парк още през 1949 година, а от 1979-та паркът е включен в Списъка на ЮНЕСКО.

Преди края на 50-те години районът на Плитвишки езера е бил непристъпен. Тогава е взето решение мястото на бъде развито и да се създадат дървени мостчета и пътеки където е нужно. В днешни дни паркът е облагороден, но без да е нарушено състоянието на горите, които заемат 75% от площта му. Изградени са много пешеходни маршрути, но освен да се разхождате може да се качите на електрическо корабче, което обикаля в големите езера Козяк и Прошчанско езеро.

 

Лаго ди Комо, Италия

Лаго ди Комо е третото по големина езеро в Италия, като площта му е 146 квадратни километра - близо 5 пъти размерът на язовир Искър. На италиански "лаго" означава езеро, а името му "Комо" идва от близкия до езерото град Комо.

Без съмнение Лаго ди Комо е едно от най-красивите езера в света и причината в това се крие в местоположението му. Големината му позволява да се пътува по него с малки корабчета, а околните възвишения придават живописен контраст към безкрайната водна шир.

Красотата на Лаго ди Комо е забелязана още преди 2000 години, когато край бреговете на езерото са изградени първите римски вили с живописни градини и места за наблюдение. В днешни дни вилите са вече част от крайбрежието на Лаго ди Комо.

 

Необичайното езеро Хилиър и европейските красавци Лаго ди Комо и паркът Плитвишки езера са само малка част от удивителните езера на нашата планета. В следващата статия от поредицата Най-красивите езера в света ще ви разкажем повече за най-голямото сладководно езеро Байкал. След това ще се разходим до Южна Америка при най-голямото езеро на континента - Титикака. Третото езеро, което подбрахме е Крейтър в Орегон, Съединените щати.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-красивите езера в света:

Снимка на езерото Хилиър, Австралия: http://unknownworld.co.uk/

Снимка на Плитвишки езера, Хърватска: wikimedia.org

Снимка на Лаго ди Комо, Италия: lagodicomo.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори