10-те най-мразени летища в света - Част 1

Летищата, които ще искате да избегнете по време на пътуването си

Travel Steps 5561 26-03-2013

Нека да уточним нещо още в началото - не става дума за 10-те най-лоши летища в света. В настоящата статия ще ви разкажем кои са летищата, които туристите по света се надяват да не минават през тях. Тези летища може да са чисти, подредени и с красив интериор, но явно има нещо друго, което е проблем. Представете си, че бързате да хванете полета си, но на проверката сте спрян и накаран да си свалите обувките и започнат да проверяват багажа ви. Накрая открият някакъв пакет храна или нещо от този сорт и започне едно дълго разпитване или поясняване на закона, че тази храна е голям проблем в страната. Естествено, твърде е вероятно "разговорът" да се води на непознат за вас език. Или пък друго ситуация - чакате да дойде време за полета ви и в последния момент на информационното табло прочитате, че самолетът ви е преместен на друг изход. По законите на Мърфи, най-вероятно ще е на другия край на терминала. Такива организационни и бюрократични спънки оставят лоши впечатления у туристите и превръщат някои иначе хубави летища в най-мразените летища в света.

 

10. Международно летище Гуарулюс - Сао Пауло, Бразилия

Международно летище Гуарулюс в Сао Пауло е най-голямото летище в Бразилия. Освен това, летище Гуарулюс е на трето място за най-добро летище в Южна Америка за 2011 г. Най-вероятно си задавате въпроса защо това присъства в класацията за най-мразени летища в света. Причината е, че голяма част от този род проучвания не е ориентирана към хората използващи летището и не са събирани впечатления от тях как са прекарали времето на летището в Сао Пауло. Закъсненията на самолетите са нещо абсолютно нормално там - едва 41% от полетите заминават на време. Може да ви се наложи да чакате над 2 часа на някоя опашка, а междувременно полетът ви да бъде преместен на друг изход. Да, това са нормални неща за Международното летище в Сао Пауло. Ако минавате от там имайте едно на ум и най-добре научете малко португалски.

 

9. Летище Пърт - Пърт, Австралия

Летищата в Австралия са може би най-мразените летища в света. Ако другаде по света ви се е разминавало с дълги опашки и глупави на пръв поглед проверки, в Австралия ще сте истински късметлия, ако не ви сполети нещо такова. Австралия е изолиран континент, с напълно различна екосистема. Австралийските закони строга осъждат внасянето на храна или животни, без те да са покрили определени изисквания. Дори една ябълка или сгъната "за после" закуска може да ви докара проблеми с проверяващите и ненужни разправии. Не на последно място летището в Пърт се слави с огромните си опашки, макар и да няма чак такъв поток от туристи сравнено с големите градове на Австралия Сидни и Мелбърн.

 

8. Международно летище Катманду - Катманду, Непал

Непал е малка и красива страна в Азия. Катманду също е красив град, в типичен азиатски стил. В страната се шири бедност, но е относително сигурна за чужденците. Международното летище в Катманду е основния изходен пункт за влизане в Непал. Въпреки това, летището е малко, а както знаете в малкото летище има големи опашки. Все пак, то е доста удобно и покрай кампанията Посети Непал, провела се през 2011 г., се е сдобило с редица удобства. Освен като туристическа дестинация, Непал е основен пункт за разпространения на наркотици по света. Това е и основния проблем на летището в Катманду - дълги опашки и проверки. Полицаите с кучета са нещо нормално и ако ви сметнат за подозрителен ще се наложи да отговаряте на странни въпроси и багажът ви да бъде изцяло пребъркан. Проблем се оказва и притежанието на онлайн закупени билети - задължително трябва да ги разпечатате, за да си спестите спорове на гишетата.

Още информация за Азия

 

7. Международно летище Джон Ф. Кенеди - Ню Йорк, САЩ

Международно летище Джон Ф. Кенеди се намира в Ню Йорк и е главен пункт за влизане в Съединените щати. Обслужва полети от всички краища на света и е едно от най-натоварените летища в света. На практика летище Джон Ф. Кенеди обслужва цяла Европа. През няколко секунди на пистите му каца или се подготвя за излитане самолет. Особено след 11 септември 2001 г. сигурността е приоритет за САЩ и често всеки пътник е проверяван внимателно. Имиграционните на САЩ спират всеки сторил им се подозрителен. Неминуемо това води до големи опашки - най-изнервящото за туристите неща. Големият поток от туристи и товари води и до друг проблем - губенето на багажи. Да ви изгубят багажа на Джон Ф. Кенеди не е рядкост и затова то попада в класацията на най-мразените летища в света.

 

6. Международно летище Jomo Kenyatta - Найроби, Кения

Кения е водеща туристическа дестинация в Африка. Когато става дума за сафари, тя се нарежда на първо място в предпочитанията на туристите. Международно летище Jomo Kenyatta е най-голямото и натоварено летище в Кения. Основния поток от пристигащи и отпътуващи от страната минава през столицата Найроби и съответно през международното летище. Сравнено с повечето в Африка, летището в Найроби е направо бижу, но що се отнася до съпоставка извън континента е направо ужасно. Първоначалните планове са международното летище в Найроби да приема около 2.5 милиона пътници годишно...всъщност в днешни дни пътниците са близо 5 милиона годишно или двойно повече от предполаганото. Предвидено е разширяване, но то се бави вече 10 години. Летището в Найроби е сред най-мразените летища в света заради огромните си опашки, тълпите от пътници и не на последно място - не редките спирания на тока. Може би когато бъде приключено разширяването му то ще подобри мнението на пътниците.

 

За нещастие, в списъка става дума все за големи летища, които доста трудно ще може да избегнете при пътуване. Единствено ви трябва късмет, за да не срещнете някои от споменатите пречки и летищата да попаднат не само в нашия, ами и във вашия списък с най-мразени летища в света!

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 10-те най-мразени летища в света - Част 1:

Снимка на летище Гуарулюс: commons.wikimedia.org

Източник на класацията: travel.cnn.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори