Най-опасната пътека в света - Ел Каминито дел Рей

Широка едва метър, на 100 метра над пропастта и без парапет

Travel Steps 8359 10-02-2015

Пътечката на краля - това означава в превод името на Ел каминито дел Рей. То е доста подвеждащо, защото планинската пътека няма нищо общо с кралска пътека. Намира се на територията на провинцията Малага, Испания. Дълга е 3 километра, а отдолу дебне 100 метрова пропаст. В дъното й лежи коритото на река, но това не трябва да ви успокоява. Без никакво преувеличение Ел каминито дел Рей е в челните места на най-опасните пътища. Сигурно вече се чудите кой луд би построил подобен път и каква е налудничавата причина зад всичко това. Строежът на пътеката започва през далечната 1901 година и приключва 4 години по-късно - през 1905. Причината за щурото начинание е водноелектрическата централа, която се намира в района. Каньонът Ел Чоро предоставя добра възможност за добив на енергия от двата водопада - едноименния Ел Чоро и Гайтанехо. За да могат работниците да извършват поддръжка на съоръженията се налага изграждането на път през скалите, който да свързва инсталациите. Какво ли им е било на работниците да трябва да прекосяват Ел каминито дел Рей постоянно?

Все пак има нещо кралско в това място. През 1921 година испанският крал Алфонсо XIII идва на инспекция на електрическата централа. Кралят преминава по вероятно безименния път до този момент и така той получава името си - Ел каминито дел Рей, наричан понякога за по-кратко просто Камино дел Рей.

 

Залезът на Каминито дел Рей и новото начало

С годините поддръжката на пътя намаляла, докато накрая бил напълно занемарен. Годините минавали и малко по малко пътят придобил критично състояние. Отчупили се парчета от бетона и на места се появили дупки, през които може да видите умопомрачаващата гледка на 100 метра отвесни скали. Някои секции от Ел каминито дел Рей толкова се разрушили, че липсват цели бетонени късове и преминаването става само със стъпване върху металните релси, които служат за опора. Представете си да изминете 1 или 2 метра върху релса широка няколко сантиметра - пътеката определено заслужава титлата "един от най-опасните пътища в света"!

Въпреки опасностите Ел каминито дел Рей е привлекателно място за търсачите на адреналин. Въпреки нещастните случаи, ентусиасти се стичали, за да преминат опасния път. Чашата преляла, когато през 1999 и 2000 година двама туристи загинали. Властите затворили пътя и решили да го ремонтират. Тъй като се намира на границата между Андалусия и Малага, те решили да си поделят разходите, които възлизат на внушителните 9 милиона евро. Ремонтът цели да запази колкото се може повече от оригиналните части на Ел камино дел Рей и да го укрепи. Като допълнение властите решават да изградят паркинг и музей. След около 13 години в ремонт, Ел каминито дел Рей е отворен през септември 2014 година.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-опасната пътека в света - Ел Каминито дел Рей:

Снимка на Ел каминито дел Рей: http://nosteptooloose.wordpress.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори