10те най - известни фестивали в света, част 2

Топ 5 на най - известните фестивали в света. Част 2

Travel Steps 4300 19-06-2012

Здравейте, пътешественици!

Продължаваме класацията на най - известните фестивали в света. Ако сте пропуснали първата част, можете да наваксате тук: 

10те най - известни фестивали в света част 1

 

Фестивалът La Tomatina, Томатина

Фестивалът La Tomatina, Испания - този карнавал е специално създаден на любителите на доматите! Ако сте такива, задължително отидете последната седмица на август във валенската пронция Buñol. Всяка година хиляди туристи и местни отиват там специално за тази кулминационна част от едноседмичното честване в името на тамошния светец San Luis Bertràn . На градския площад се "изсипват" около 130 000 килограма домати, докарани със специален конвой от камиони.

Участниците се потапят в доматите, като ги смачкват, замерят се агресивно с тях и всичко приключва, когато улиците станат кърваво червени, наподобяващи филм на ужасите. (Т.е. не повече от час). А кой чисти след това... не разбрахме, ако вие имате представа пишете ни :)

 

Фестивалът Burning Man - Горящият човек

Фестивалът Burning Man, Невада (САЩ) - този едноседмичен спектакъл привлича над 30 000 души годишно. Невада се "пука по шевовете" през тази седмица. Създателят на фестивала нарича Невада "град на изкуството" и поради тази причина не парите са важни(дори са забранени по време на събитието). Идеята на "Горящия човек" е всеки посетител да допринесе с нещо за събитието. Предполага се, че фестивалът е вдъхновен от филма на ужасите "Wicker Man", тъй като сценария за провеждането му протича по подобие на филма - полу голи хора изгарят ритуално един дървен макет, наподобящ гиганстко чучало.


Фестивалът Divali

Фестивалът Divali (दीवाली), Индия - това е 5дневен фестивал на Светлината, който има за цел да обедини всички религии в едно цяло. По време на фестивала из цяла Индия се виждат домове, озарени от свещи и лампи, за да се предпазят от мрака на злото. Идеята е, че след края на фестивала домовете са прочистени, а хоратая могат да си закупят нови дрехи или да получат някакви придобивки. 

Накрая хората си разменят сладки неща в знак на "погребаните" злоба и омраза, благодарение на прочистващия ритуал.

 

Фестивалът  Día de Muertos

Фестивалът  Día de Muertos, Мексико - това е двудневно честване по повод обединението на роднини с техните загинали близки. 

Цветни костюми, обилни трапези, окачени скелети, гробищни партита, близалки във формата на черепи както и мариачи изпълнения върху гробове са неизменна част от фестивала. Идеята на "Деня на мъртвите" е да демистифицира и преодолее страха от "преминаванията в различни измерения", тъй като разбива табута около смърта и приветства продължаването на живота отвъд.

 

Фестивалът Noche de los Rábanos

Фестивалът Noche de los Rábanos, Мексико - "Ноща на репичките" започва честването си единствено с маркетингова цел(когато през 16в. испанците донесли репичките в Мексико, те били издълбани в чудновати форми, за да са по - атрактивни за купувачите.) Днес честванията се провеждат под формата на конкурс, в който местните занаятчии използват големи репички, за да дълбаят картини. Победителят получава уважение от любителите и парична награда.  

 

И така, драги читатели, това бяха 10 от най-известните и чудати фестивали в света. Надяваме се да ви е било полезно и интересно. Очакваме вашите разкази, предложения и препоръки :)

 

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 10те най - известни фестивали в света, част 2:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори