Най-студените градове на Земята

Разберете къде зимата продължава повече от три месеца

Travel Steps 6314 14-12-2014

Настоящата зима изглежда отново ще е мека и не много студена. Докато в Съединените щати ниските температури са парализирали движението в някои градове, у нас снегът все още не е ежедневие. Отдавна зимите в България не се помнят с много сняг, освен в планините и зимните курорти, което на практика не е чак толкова лошо.

 

Оймякон, Русия

Директно се насочваме към Сибир, за да научим повече за Оймякон. Селото се намира близо до полярния кръг, а населението му е около 500 души. Жителите му наистина са корави и издръжливи на студ, тъй като Оймякон е доказано най-студеното населено място в света. Обичайната температура през зимата е -46 градуса, а най-ниската стойност е измерена -72 и е измерена през 1933 година.

Историята на селото е неясна и вероятно е възникнало като място за лагеруване на ловци. През Втората световна война Оймякон е бил използван като пункт за приемане на доставки идващи от Съединените щати.

Любопитен е и спорът около произхода на името на Оймякон. Една от версиите е, че то идва от дума, означаваща незамръзнала вода, където рибата прекарва зимата. Други източници сочат точно обратното - че означава замръзнало езеро и става дума за грешен превод.

 

Якутск, Русия

Малко по на юг се намира Якутск, но разстоянието не е достатъчно, за да се отрази на климата в града. Нещо повече - Якутск е най-студеният град в света. Населението му е над 200 000 души, а средната температура през зимата е -34 градуса. Не само това, а и зимата в Якутск е доста дълга - от октомври до април. Температурите през декември и януари често падат до -37. А това все пак е нищо с рекордите, измерени в Якутск - минус 64.4 градуса!

 

Бароу, САЩ

Преминаваме Беринговия проток за да стъпим на територията на Аляска и Съединените щати. Там се намира едно градче на име Бароу, в което е не просто студено, ами умопомрачително студено. За разлика от Оймякон и Якутск, Бароу се намира отвъд полярния кръг, на 500 километра от границата му. Трудно можем да говорим за някакъв климат, защото там има само студ и то цяла година. Средната температура през годината е -11 градуса, а под "висока температура" в Бароу се разбира -8.

Градчето е с население около 4000 човека, което е завиден брой предвид студа и местоположението му. Бароу се намира буквално на върха на Америка. Той е най-северният град в Съединените щати и неговата най-северна точка. Интересен факт е, че Бароу е побратимен с най-южния град в Америките - Ушуая в Аржентина. Градовете се намират в противоположни посоки, но и в двата зимите са сурови. Разбира се температурите в Бароу са далеч по-ниски от тези в аржентинския му събрат.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-студените градове на Земята:

Снимка на Бароу, Аляска: ieyenews.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори