Таксата за изкачване на Еверест намалява двойно

Решение на проблеми или създаване на нови?

Travel Steps 10252 18-02-2014

Не е тайна, че от десетилетия наред най-високата точка на Земята, връх Еверест се е превърнала в още една комерсиална дестинация. В алпинистките общества изкачването на осемхилядника отдавна не е постижение, а с всяка изминала година броят на туристите, искащи да изкачат Еверест се увеличава. Общият брой стъпили на върха на света вече е над 4000 човека, което носи със себе си и много проблеми. На опасно място като Еверест дори само големият брой хора означава проблем. В активните месеци, подстъпите към върха са буквално задръстени от десетки хора пъплещи нагоре или надолу. За да слезе една група например тази, която се изкачва трябва да изчака. По този начин рискът от инциденти, дори без да е налице лошо време, се увеличава драстично. Една от стъпките, чрез които правителството на Непал се опита да реши този проблем, беше увеличаване на таксата за изкачване на Еверест. През 1991 година разрешителното за изкачване на върха е струвало само 2300 долара и то за цяла експедиция. Следващата година цената се увеличава четворно - на 10000 долара, а експедициите са ограничени до 9 човека и още 1200 долара за всеки допълнителен. През 1993-та година има ново увеличаване на цената. Причината е, че само за конкретната година, към Еверест са поели 296 катерачи. Новата цена е главозамайваща - 50000 за група до 5 човека и 10000 за всеки следващ, като максимумът е седем. Това няма ефект. Към днешна дата се смята, че достигналите Еверест са около 4000 човека.

 

Еверест като туристическа дестинация?

В тази ситуация се забравя фактът, че Еверест е достъпен от две страни - от Непал и Китай. Китай има различна политика. Цената за изкачване е само 15000 долара за група от неограничен брой алпинисти. Тъй като Еверест е основното нещо, на което разчита туризмът в Непал, е нужно да се помисли и за това, как да се привлекат повече средства. Високата цена неминуемо ще пренасочи част от алпинистите към Тибет. Много от непалците изкарват работят като носачи към Еверест и отливът от алпинисти от непалска страна означава, че част от носачите остават без работа и прехрана. Тези два фактора водят до решението политиката да бъде променена и новите цени да са 70000 долара за група до 7 алпинисти и по 10000 за всеки следващ.

 

Новата цена

Новата цена е 11000 долара на човек - над половината от досегашната сума. Към днешна дата сумата, която трябва да отделите за изкачване на Еверест е 25000 долара. За да не се наложи да плащат тази сума, алпинистите се групират и това довежда до сериозни проблеми по време на самото изкачване. Често катерачите не се познават помежду си, не са изкачвали заедно, което означава всичко друго, но не и екип. Рискът от инциденти нараства значително, а един от отговорите се крие в намаляване на цената. Но дали това е решение за задръстванията по склоновете на Еверест? - По-скоро не.

 

Рисковете за природата

От първото изкачване на Еверест до ден днешен съществува опасност за околната среда. На 8000 метра височина къде да си изхвърлят боклука е последното нещо, за което мислят катерачите. По подстъпите към Еверест се забелязват изхвърлени кислородни бутилки, части от екипировка и други отпадъци.

 

През годините Еверест е доказал, че независимо от цената има желаещи да го изкачат. Стремежът да стъпиш на покрива на света е силен и за много от желаещите парите не са най-големият проблем. Освен това таксата за изкачване е само част от поредица разходи, които трябва да се направят по пътя към върха.

 

Още по темата

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Таксата за изкачване на Еверест намалява двойно:

Снимка на задръстването към Еверест: http://www.aljazeera.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори